Dostupni linkovi

Plenković izrazio žaljenje zbog ranjavanje dece migranata


Premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazio je danas žaljenje zbog ranjavanja dvoje dece u kombiju s ilegalnim migrantima na koji je pucala policija.

"Policija štiti granice od nezakonitih migracija… Jako mi je žao zbog ranjavanja dvoje dece i siguran sam da će istraga utvrditi kako se to dogodilo", rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

Premijer je istakao da očekuje od policije da nastavi da štiti granicu od krijumčara ljudima, u ovom slučaju iz Bosne i Hercegovine.

Zadarska policija objavila je da je u sredu uveče na području Donjeg Srba prijavljen i sprečen pokušaj krijumčarenja ljudi.

Kombi stranih registracija za koji se sumnjalo da prevozi osobe koje su nezakonito prešle državnu granicu s BiH, nije se dvaput zaustavio kada su to policajci pokušali, te je policija blokirala put.

Kombi je pokušao da se probije kroz blokadu, policija je zapucala, a vozač iskočio i pobegao u šumu.

U kombiju je nađeno 29 ilegalnih migranata iz Irana i Avganistana, među njima i dvoje dece s ranama od vatrenog oružja.

Ranjena deca su zbrinuta u zadarskoj bolnici i prema navodima policije, njihovi životi nisu u opasnosti.

Zbog ranjavanje dvoje dece, reagovalo je i nevladino udruženje, Centar za mirovne studije koje je upitalo "do kada će 'zaštita' granica biti važnija od života dece".

"Pošto smo zatvorili sve sigurne i legalne puteve za izbeglice koje traže sigurnost u Evropi i bacili ih u ruke krijumčarima, sada smo još počeli i da pucamo na ljude na granicama", upozorio je Centar na društvenim mrežama.

XS
SM
MD
LG