Dostupni linkovi

Beskrajna sudska saga suđenja Glavašu


Branimir Glavaš
Branimir Glavaš

Ne nazire se kraj sudskoj sagi sa suđenjem Branimiru Glavašu za ratne zločine u Osijeku početkom devedesetih. Nakon što je Ustavni sud ukinuo osuđujuću presudu, postupak je morao krenuti ispočetka, ali je sada prekinut, jer se odlučeno da se razdvoji u dva odvojena postupka. Reakcije eksperata su isključivo negativne.

Suđenje Branimiru Glavašu i ostalima za ratne zločine – ubojstvo sedam većinom srpskih civila i mučenje još dvoje – u kasno ljeto i zimu 1991. godine u Osijeku dobilo je novi obrat.

Kako je Ustavni sud raniju osuđujuću presudu Glavašu i drugima ukinuo zbog pogrešnog utvrđivanja karaktera sukoba u vrijeme kada su zločini počinjeni, sada će se Glavašu odvojeno suditi po zapovjednoj odgovornosti za slučajeve u medijima nazvane "garaža" i "selotejp", a odvojit će se suđenje njegovim suradnicima koje se tereti samo za slučaj "selotejp". Još nije poznato kada će odvojeni postupci započeti.

Pravna stručnjakinja nevladine udruge Documenta Jelena Đokić Jović u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) upozorava na moguće negativne posljedice ove odluke.

"Ovdje postoji međusobna veza ili koneksitet kaznenih predmeta, i zato su oni i spajani u jedan predmet. Da malo pojasnim – koneksitet izražava povezanost materijalnog i postupovnog prava. Kada se postupak razdvoji, to može bitno utjecati na ishod, jer je u tom slučaju moguće manipuliranje sadržajem iskaza, što je u spojenom postupku znatno otežano", navodi Đokić Jović.

Đokić Jović: Međusobna veza kaznenih predmeta
Đokić Jović: Međusobna veza kaznenih predmeta

Slučaj "garaža" je mučenje civila u garaži pod prozorom Glavaševog ureda u Osijeku kolovoza 1991., a slučaj "selotejp" je ubijanje civila čije su ruke na leđima bile vezane selotejpom na obali Drave prosinca 1991.

U ranijem postupku se na oba slučaja primijenilo međunarodne norme koje štite civile u nemeđunarodnim sukobima, a kako je od 8. listopada 1991. rat u Hrvatskoj poprimio karakter međunarodnog sukoba, sada će se kod suđenja za slučaj "garaža" morati primjenjivati norme koje štite civile u nemeđunarodnim sukobima, a kod suđenja u slučaju "selotejp" norme koje štite civile u međunarodnim sukobima.

Osječki politički analitičar Jaroslav Pecnik u izjavi za RSE jako je razočaran ovakvim razvojem situacije.

"Ovi ljudi su pobijeni, bog zna zašto! Iz razloga zastrašivanja, osvete, kriminala, gramzivosti, tko zna čega sve ne, ali činjenica je da njihove obitelji neće dočekati pravdu i da će ostati ljaga na Osijeku kao 'gradu-slučaju'. Koliko god se trudio sadašnji gradonačelnik i budući gradonačelnici da pokažu da Osijek to nije, ovaj grad je jedan uništeni grad, a uništavanje grada počelo je u vrijeme Glavaša i njegove svemoći i svevlasti, odnosno njegove strahovlade", kaže Pecnik.

Optužnica protiv Glavaša podignuta je petnaestak godina nakon zločina, a cijeli postupak otada obilježen je ometanjima svake vrste, podsjeća Pecnik.

"To se povlačilo po Saboru, pa je na kraju Glavaš – uz znanje, a pretpostavljam i uz dozvolu nadležnih službi - pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, pa je otišao u bosanski zatvor, pa je iz njega izišao, pa se vratio u Hrvatsku, pa je bilo potkupljivanje sudaca, pa je bilo prijetnji, pa je bilo ne znam čega sve ne! Očigledno se radi o tome da je međunarodna zajednica iznudila taj proces, ali domaće 'jake snage', da budem malo ciničan i ironičan, radile su sve da se Glavaš na neki način abolira i oslobodi, odnosno da se makne krivnja s njega, jer to - kao – baca sjenu na Domovinski rat", riječi su Pecnika.

Prema presudi koja je ukinuta iz formalnih razloga, a ne zato jer je neki od dokaza krivnje oboren, Glavaš i drugi bili su osuđeni zbog ubojstva Bogdana Počuče, Branka Lovrića, Svetislava Vukajlovića, Alije Šabanovića, Milutina Kutlića, nepoznate ženske osobe i Čedomira Vučkovića, za zlostavljanje i ranjavanje Radoslava Ratkovića i za zlostavljanje Nikole Vasića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG