Dostupni linkovi

Predsjednička kampanja: Od selfija do ruskog uticaja u Crnoj Gori


Predsjednička kampanja u Crnoj Gori: Sloboda ili ropstvo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Početak kampanje sedam predsjedničkih kandidata obilježava nizak intenzitet političkih poruka, kojima kandidati uglavnom najavljuju svoje programske ciljeve i način sprovođenja kampanje.

Milo Đukanović je napravio prvi selfi za svoj prvi fejsbuk profil, Draginja Vuksanović se zalaže za veća prava žena i mladih, Mladen Bojanić najavljuje način djelovanja ako pobjedi na izborima, dok Marko Milačić objašnjava svoje veze sa počasnim konzulom Rusije.

Od verifikacije predsjedničke kanididature, predsjednik vladajuće Demokratske partije socijalista i kandidat vladajuće koalicije Milo Đukanović je preuzeo već formiranu fejsbuk stranicu sa 11.000 pratilaca pod nazivom „Podrška Milu Đukanoviću“. Fejsbuk stranicu je dobio na poklon, iskoristio priliku za pravljenje prvog selfija i uputio je poruku o važnosti novih tehnologija.

„Vjerujem da je budućnost Crne Gore u razvoju novih tehnologija, vjerujem da te nove tehnologije treba da pomognu da razvijemo svoju ekonomiju i stvorimo nove šanse mladoj generaciji da ostaje ovdje i obezbjeđuje sebi radna mjesta. Obećavam da ćemo u internet timu DPS-a da dodatno unaprijedimo ono što ste vi do sada uradili“, rekao je Đukanović prije snimanja selfija za fejsbuk stranicu.

Kandidat većeg broj opozicionih stranaka Mladen Bojanić je održao prvi promotivni skup u Cetinju. Kandidat Demokratskog fronta, Demokrata, SNP-a, URA i drugih partija je poručio da je njegov osnovni cilj i zalaganje da Crna Gora postane moderna evropska država, sa punom vladavinom prava nezavisnim institucijama i tržišnom privredom, a protiv korupcije i monopola. O prvom koraku nakon izbora Bojanić je rekao:

„Politiku doživljavam kao sredstvo za rješavanje sukoba. Prva stvar koju ću uraditi kad postanem predsjednik, a sad već nemam dileme o tome, pozvaću sve političke aktere civilnog i javnog života da sjednemo zajedno i da se dogovorimo i nađemo rješenja za sve probleme koji tište Crnu Goru, jer posvađani ne možemo nigdje“.

Politiku doživljavam kao sredstvo za rješavanje sukoba: Mladen Bojanić
Politiku doživljavam kao sredstvo za rješavanje sukoba: Mladen Bojanić

Kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović obilazi crnogorske opštine i na javnim mjestima razgovara sa građanima. Između ostalog je posjetila Sigurnu žensku kuću u Podgorici i suočila se sa problemima žena koje su žrtve nasilja, te obećala osnivanje alimentacionog fonda za samohrane majke.

„Ne obećavam već garantujem da ću sa pozicije predsjednice Crne Gore inicirati podhitne izmjene Krivičnog zakonika u dijelu pooštravanja kaznene politike. Obećavam i garantujem da ću kao predsjednica osnovati alimentacioni fond kako bi se obezbjedio minimum sredstava kao garant da žene i djeca imaju barem pristojan život“, rekla je Vuksanović.

Draginja Vuksanović obećala osnivanje alimentacionog fonda za samohrane majke
Draginja Vuksanović obećala osnivanje alimentacionog fonda za samohrane majke

Marko Milačić predsjednik Prave Crne Gore ovih dana objašnjava i reaguje na informacije o njegovoj vezi sa Rusijom. Prema navodima dijela medija, u formiranju Milačićeve stranke, infrastrukture i logistike, pomogao je počasni konzul Rusije u Crnoj Gori Boro Đukić, koji je do 2014. godine bio zaposlen u Ministarstvu vanjskih poslova.

Milačić je reagovao na vijest da je Vlada Crne Gore odlučila da, pored protjerivanja jednog ruskog diplomate u Crnoj Gori u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom zbog slučaja trovanja Sergeja Skripalja, uskrati saglasnost za djelovanje počasnog konzula Ruske Federacije u Crnoj Gori čiji je Đukić konzul. Milačić je na pres konferenciji ocjenio:

„To je samo jedna poruka, obračunati se sa Rusijom. Ja ovaj napad i protjerivanje Bora Đukića, počasnog konzula Rusije, državljanina Crne Gore vidim kao direktni napad na moju kandidaturu“.

Marko Milačić ovih dana objašnjava i reaguje na informacije o njegovoj vezi sa Rusijom
Marko Milačić ovih dana objašnjava i reaguje na informacije o njegovoj vezi sa Rusijom

Aktivnost predsjedničkog kandidata Dobrila Dedejića koji zastupa više srpskih nacionalnih udruženja, u ovom trenutku se ogleda u najavi da će se boriti protiv ulaska Crne Gore u Evropsku Uniju, a za stvaranje „buduće jedinstvene srpske države“. Kandidat bošnjačke Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač se zalaže za uspostavljanje vladavine prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Slično propagira i predsjednički kandidat Vasilije Miličković, koji vidi problem vidi u partijama i kandidatu vladajuće koalicije i u kandidatima i strankama opozicije:

„Ovo je Crna Gora koja nema šanse ukoliko Đukanović pobjedi ovog puta, a čak i ovi njegovi sateliti koji su ostali kandidati“.

Žrijebom Državne izborne komisije određena su mjesta kandidata za predsjednika Crne Gore na glasačkom listiću. Redosljed na glasačkom listiću je sljedeći: 1. Marko Milačić 2. Mladen Bojanić3. Hazbija Kalač 4. Vasilije Miličković 5. Dobrilo Dedeić 6. Draginja Vuksanović 7. Milo Đukanović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG