Dostupni linkovi

Predsjednik Askera saslušan u Federalnoj upravi policije


Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije BiH
Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije BiH

Treći dan nakon što je medijsku prašinu podigao snimak u vezi sa Udruženjem Askeri i njihovim aktivnostima, policijske agencije već su napravile prvi korak. Enver Hebibović, predsjednik Udruge za razvoj fizičkih i pozitivnih moralnih osobina Asker za N1 kratko je rekao da je cijeli dan bio na saslušanju u prostorijama Federalne uprave policije (FUP).

Sigurnosne agencije u BiH istražuju postoje li elementi krivičnog djela nakon objavljenih snimaka iz adrenalin parka u Jelahu, na kojem djecu treniraju pripadnici vehabijskog pokreta.

I dok je za jedne riječ o kampu koji obučava potencijalne teroriste, u udruženju Asker koje je organiziralo kako kažu trening s djecom, tvrde da se radi o razvijanju motoričkih vještina, ali i moralnih osobina kod djece, kroz vjersku naobrazbu.

Islamska zajednica u BiH se pak ogradila se od njihovih aktivnosti.

Da se poduzimaju određene radnje, potvrio je za N1 i prvi čovjek FUP-a Dragan Lukač.

"FUP u okviru svoje nadležnosti poduzima određene mjere, vezane za određene informacije koje su se pojavile u medijima, vezane za određene obuke, koje su se rade na prostoru Federacije BiH i u tom kontekstu jedan broj osoba je pozivan u FUP na razgovor u smislu rasvjetljavanja svih okolnosti u kojima se vrši takva obuka. Mi smo angažirani u kapacitetima da sva ta pitanja koja su se pojavila u medijima i koja su prisutana da rasvjetlimo i vidimo o čemu se radi i ima li tu kakve ozbiljnije pozadine i nakon okončanja svih provjera izvjestit ćemo javnost u odnosu na ono što se bude pojavilo kao sigurnosna prijetnja, kao moguće počinjenje bilo kojeg kaznenog djela", rekao je Dragan Lukač, direktor FUP-a.

Ovom mediju je prethodno Naser Orić, bivši oficir Armije Bosne i Hercegovine, čije se ime pominje sa ovim udruženjem rekao da nema nikakve veze sa udruženjem Asker i njihovim aktivnostima.

XS
SM
MD
LG