Dostupni linkovi

Macron: Britanija ne može imati puni pristup EU nakon Brexita


Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron (Emanuel Makron) rekao je da će Velika Britanija vjerovatno ispregovarati jedinstveni odnos s Europskom unijom (EU) prije nego što sljedeće godine napusti Uniju, ali i da svaki dogovor mora biti u skladu s propisima EU.

Macron je za BBC rekao da Velika Britanija ne može zadržati puni pristup jedinstvenom tržištu EU ako ne prihvati osnivačke principe Unije, uključujući slobodu kretanja ljudi i nadležnost europskih sudova.

"Taj poseban način mora biti usklađen s očuvanjem jedinstvenog tržišta i naših zajedničkih interesa. I morate razumjeti da ne možete, prema definiciji, imati puni pristup jedinstvenom tržištu ako ne prihvatate pravila", rekao je francuski lider.

To, prema Macronovim riječima, znači da London mora nastaviti da daje doprinose proračunu EU i prihvati četiri slobode koje Unija garantira - slobodu kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga, da bi zadržala puni pristup jedinstvenom tržištu.

To podriva pozicije nekih pristalica Brexita (Bregzit) koji žele punu kontrolu nad granicama Velike Britanije i odbacivanje uloge europskih sudova ali i pristup jedinstvenom tržištu.

XS
SM
MD
LG