Dostupni linkovi

Amerika upozorava Kosovo oko Specijalnog suda


Opozicione partije podeljene su po pitanju zahteva poslanika o ukidanju suda
Opozicione partije podeljene su po pitanju zahteva poslanika o ukidanju suda

Tekst: Bekim Bislimi, Piredila: Amra Zejneli

Zahtev 43 poslanika Skupštine Kosova od 22. decembra za sazivanje vanredne sednice za ukidanje Zakona o Specijalnim komorama i Specijalizovanog tužilaštva, poznatog kao Specijalni sud za ratne zločine, i dalje ostaje na snazi i o tome će se glasati ukoliko se to pitanje nađe na dnevnom redu Skupštine, kažu poslanici iz vladajućih partija i opozicije.

Nait Hasani, poslanik ispred vladajuće Demokratske partije Kosova, kaže da je zahtev za ukidanje Zakona urađen kako bi se promenio etnički karakter ovog suda i kako se ne bi sudilo samo pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova, već svima onima koji su počinili navodne zločine.

„Mi se tome protivimo. Protivio sam se i nastaviću to da radim jer to nije sud koji će kazniti zločine, već je sud koji hoće da kazni Oslobodilačku vojsku Kosova. Moj lični zahtev potpisan od 43 poslanika bio je i ostao zahtev upućen Skupštini za razmatranje i dopunjavanje Zakona da se od Specijalizovanog veća formira jedan sud na Kosovu koji će tretirati zločine i ostalih zajendica, kao što su srpski zločini na Kosovu“, kaže Hasani.

Inicijativa poslanika o Specijalnom sudu nije zahtev koji bi izazvao pravosuđe, već alternativa: Hašim Tači
Inicijativa poslanika o Specijalnom sudu nije zahtev koji bi izazvao pravosuđe, već alternativa: Hašim Tači

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, predsednik Kosova Hašim Tači je istakao da „inicijativa poslanika o Specijalnom sudu nije zahtev koji bi izazvao pravosuđe, već alternativa, kao što je to slučaj bio u drugim zemljama bivše Jugoslavije: Hrvatskoj, Bosni i Srbiji“.

Odluka o Specijalnom sudu, po njegovim rečima, ostaje na snazi, ali ni inicijativa poslanika o ukidanju zakona nije okončano pitanje.

S druge strane, opozicione partije podeljene su po pitanju zahteva poslanika o ukidanju suda. Demokratski savez Kosova izjasnio se da je protiv toga.

„Kosovo i kosovske institucije moraju da imaju hrabrosti, ne da predlože ukidanje Specijalnog suda putem ukidanja Zakona, već da preuzmu odgovornost za tretiranje zločina, ubistava i tortura koja su se desila u našoj zemlji“, napisao je lider ove partije, Isa Mustafa na Facebook-u.

Redžep Seljimi iz opozicionog pokreta Samoopredeljenje, koji se 2015., oštro usprotivio formiranju suda i glasao protiv, kaže da se stav ove partije nije promenio, i pored toga što ta inicijativa sada dolazi od vladajućih partija. Kako kaže, ova partija podržaće ono što je u nacionalnom interesu.

„Mi ćemo glasati protiv ovog suda i to ćemo manifestovati našim glasom na sednici“, kazao je Seljimi.

Zbog nedostatka kvoruma na predsedništvu, Skupština još uvek nije uspela da zakaže vanrednu sendicu po tom pitanju, a u međuvremenu je otišla i na zimsku pauzu. Strani ambasadori su naveli da je to jedna od najrizičnijih inicijativa od 1999. i nož u leđa međunarodnim partnerima.

Povodom Specijalnog suda oglasila se i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini.

"Kosovski lideri su više puta tokom sedmice davali javne izjave da inicijativa u Skupštini Kosova u vezi Specijalnog suda neće oštetiti međunarodne odnose Kosova. Oni greše. Svi takvi obnovljeni pokušaji imali bi duboke negativne posledice po evropsku budućnost Kosova i njen odnos sa Sjedinjenim Državama. Osim toga, pretnje nasiljem su potpuno neprihvatljive, i trebale bi se jasno i nedvosmisleno odbaciti od strane Vlade. Krajnje smo razočarani onima koji bi žrtvovali budućnost svoje zemlje i nepokolebljivu podršku Sjedninjenih Država, u korist svojih ličnih interesa", navodi se u saopštenju ambasade SAD u Prištini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG