Dostupni linkovi

Crna Gora gasi, stigao kanader


Na Luštici još uvijek je otvorena mogućnost da će ponovo biti potrebna evakuacija stanovništva
Na Luštici još uvijek je otvorena mogućnost da će ponovo biti potrebna evakuacija stanovništva

Najveći broj požara u Crnoj Gori su pod kontrolom, mada vatra još uvek bukti u zaleđu Herceg Novog.

Na osnovu zahtjeva za međunarodnu pomoć koji je Crna Gora uputila Mehanizmu civilne zaštite EU i NATO-u, na tivatski aerodrom je sletio ukrajinski protivpožarni avion čiji kapacitet je 8.000 litara vode.

Požar koji je poslijepodne izbio u zaleđu Herceg Novog, širi se od Vidovog vrha ka Ravnom brijegu, a sve na nepristupačnom terenu.

Vatrogasne službe djeluju neprestano, a u centralni i primorski dio države koji su najugroženiji, došla su pojačanja iz gradova sa sjevera.

Po svemu sudeći, trenutno je najugroženije područje Opštine Tivat.

Na Luštici, gdje je u ponedjeljak bilo veoma dramatično, prema jutrošnjim informacijama još uvijek je otvorena mogućnost da će ponovo biti potrebna evakuacija stanovništva.

U međuvremenu, vatra se razbuktala na području Krašića i Đuraševića. No, kako navode iz Direktorata za vanredne situacije ti požari su pod kontrolom.

U međuvremenu, izbio je požar na Vrmcu kod Tivta, o čemu je za Radio Slobodna Evropa govorio komandir kotorske vatrogasne službe, Maksim Mandić:

„Upravo smo se vratili sa brda Vrmac koje slovi za pluća grada i gdje smo uspjeli da ugasimo požar. Požar na Bigovi stavljen je pod kontrolu ali još nije ugašen. Radi se nalivanje terena zajedno sa vojskom. Uputili smo jedno vatrogasno vozilo iz Perasta za Lušticu a dolazi i vozilo sa trojicom vatrogasaca iz Berana koji takođe idu na Lušticu. Pomažu nam i vatrogasci Vojske Crne Gore kao i naše kolege sa sjevera.“

Prema posljednjim zvaničnim informacijama koje je Direktorat za vanredne situacije emitovao jutros u Sutomoru je bio aktivan jedan požar koji je u međuvremenu lokallizovan.

Kod Budve gori Paštrovska Gora ali je požar bio pod kontrolom kao i požari kod mjesta Rose i na rtu Veslo kod Herceg Novog. Na tom području je od sinoć bio aktivan požar kod Obosnika koji je zahvatio šumu ali stambeni objekti i stanovništvo nijesu bili ugroženi.

U cetinjskoj opštini je bilo nekoliko aktivnih požara u više okolnih sela ali stanovništvo i objekti nijesu bili ugroženi kao ni u dva aktivna požara u okolini Danilovgrada.

Na području Nikšića, bilo je više aktivnih, uglavnom šumskih požara.

Komandir podgoričke Službe zaštite, Andrija Čađenović, za RSE kaže da je na području glavnog grada danas nešto mirnija situacija:

„Imamo trenutno aktivna dva požara u selu Piperi. Tamo smo uputili naše ekipe da pokušaju da lokalizuju te požare. Imamo požare u blizini ceste na izlazu iz Podgorice ka Cetinju i imamo malo veći požar u Donjoj Gorici. U odnosu na nekoliko prethodnih dana situacija je povoljnija. Meteorolozi najavljuju veoma visoke temperature narednih dana, vegetacija je sasušena, požari lako izbijaju ali ako bi sjeverni vjetar stao onda bi situacija za gašenje požara mogla biti znatno povoljnija.“

Dok se sa nestrpljenjem čeka pomoć međunarodne zajednice u gašenju požara širom Crne Gore, pitanje je da li je reakcija države bila pravovremena i adekvatna kao i da li ta vanredna situacija može i na koji način ugroziti turističku sezonu i bezbjednost turista na crnogorskom primorju?

Nakon gotovo tri dana od kako su se na crnogorskom primorju i unutrašnjosti zemlje razbuktali veliki požari koji pustoše teren, crnogorska Vlada odlučila je da zakaže vanrednu sjednicu Biroa za operativnu koordinaciju rada bezbjednosnih službi.

Sjednica će biti održana na zahtjev premijera Duška Markovića.

Premijer je u Beranama kazao da se u gašenju požara u Crnoj Gori reagovalo efikasno, hrabro i patriotski".

"Na ovakoj temperaturi, na ovako specifičnom prostoru koji je nepristupačan, ljudi su 24 sata bez prestanka bili na nogama, spašavali imovinu i objekte", kazao je Marković i zahvalio se svima koji su učetvovali.

Premijer je dodao da će svi resursi biti stavljeni u funkciju da se otkriju oni koji namjerno izazivaju požare i nanose štetu državi.

U međuvremenu iz sjedišta NATO saopšteno je da će članice Alijanse i saveznici pomoći Crnoj Gori u borbi sa vatrenim stihijama, slanjem aviona za gašenje požara, takozvanog kanadera.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić obišao je na primorju lokacije ugrožene požarima i pokušao da umiri javnost porukama da je situacija ozbiljna ali da nema razloga za dramatizaciju, strah i paniku.

Prethodno su predsjednici opština Tivat, Kotor i Herceg Novi urgirali kod Vlade da zatraži međunarodnu pomoć jer je stanje kako su ocijenili bilo alarmantno.

Vatrogasne službe djeluju neprestano
Vatrogasne službe djeluju neprestano

Požari su izazvali i političke rekacije pa su iz opozicije ocijenili da vlast neracionalno troši novac građana i da zbog toga nema sredstava za kupovinu aviona za gašenje požara.

Iz Demokratskog fronta su ocijenili da je teška situacija sa požarima još jednom pokazala da je vlast nespremna i nesposobna za ovakve nepogode i da nema kapaciteta da odgovori na ovakve izazove.

Demokratska partija socijalista saopštila je da će Crna Gora, kao i sve susjedne zemlje zahvaćene požarima, uspjeti da se izbori sa vatrenim stihijama. Predstavnicima DF-a su poručili da ne zloupotrebljavaju stanje elementarne nepogode i tuđu tragediju.

Dok vatrogasci bukvalno danonoćno pokušavaju da obuzdaju vatrenu stihiju koja se opasno približila naseljima, postavlja se pitanje kako će ova vanredna situaciju uticati na turističku sezonu u Crnoj Gori i da li je bezbjednost turista ugrožena.

Podsjetimo, požar na poluostrvu Luštica, potpomognut jakim vjetrom, proteklih dana veoma se brzo širio pa juče stigao i do kampa na rtu Vesla odakle je evakuisano na stotine turista, uglavnom stranaca.

Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori Dragan Ivančević kaže za RSE da ovakve vanredne situacije mogu da ugroze turističku sezonu:

No, kako ističe Ivančević službe čiji posao je da reaguju u ovako vanrednim okolnostima su svoj posao odradile jako dobro i turisti koji odmaraju u Crnoj Gori su bezbjedni.

„Naše službe su pravovremeno reagovale, zaštitile i turiste i građane tako da se turistički promet na crnogorskom primorju odvija nesmetano. I izletnički program se odvija nesmetano. Imajući u vidu kako naše službe rade i kako se brzo lokalizuju požari i kako se ta velika stihija polako stavlja pod kontrolu, možemo garantovati svim našim turistima punu bezbjednost i komfor kada je u pitanju rekreacija i odmor koji povode kod nas", navodi Ivančević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG