Dostupni linkovi

Kriza u Ukrajini: Nove sankcije Rusiji, poštuje se primirje

Glavne vesti:

-- Evropska unija formalno uvela nove sankcije Rusiji;

-- Rusija će odgovoriti “asimetrično” na nove sankcije, moguće restrikcijom stranih letova nad ruskom teritorijom, poručuju ruski zvaničnici;

-- Sporazum o prekidu vatre se poštuje uprkos sporadičnim sukobima;

-- Mornarice Ukrajine i NATO održavaju zajedničku trodnevnu vojnu vežbu u Crnom Moru;

13:26 30.8.2014.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je, osuđujući rusku intervenciju u svojoj zemlji, da je bilo “hiljade stranih trupa” i “stotine stranih tenkova” u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik je dodao da očekuje progres u mirovnim pregovorima već od ponedeljka, “zato što se nalazimo veoma blizu granice sa koje nema povratka na mirovni plan”.

13:36 30.8.2014.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je Moskvu da obustavi agresiju i povuče vojnike sa ukrajinske teritorije, ističući da će problem Ukrajine biti tema zvaničnog samita u Briselu, a ne više neformalnih susreta.

"Svi ministri dele zabrinutost zbog ruske agresije. Pozivamo Moskvu da povuče vojnike", rekla je Eštonova.

13:41 30.8.2014.

Predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo izjavio je da je Evropska unija spremna da preduzeme oštrije i direktnije mere protiv Rusije, ostavljajući otvorena vrata za političko rešenje. Barozo je kazao da EU ne želi konfrontaciju sa Rusijom niti novi hladni rat koji bi bio štetan za čitavu Evropu dodajući, da se može doći do tačke sa koje nema povratka, te da nije kasno za političko rešenje krize u Ukrajini.

13:53 30.8.2014.

Vojska Ukrajine saopštila je da je deo njenih snaga morao da se povuče iz područja na istočnom prilazu Lugansku pod napadima proruskih separatista i ruskih tenkova “koji su uništavali gotovo svaku kuću” u mestu Novosvitlivka u neposrednoj blizini granice .

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG