Dostupni linkovi

Kriza u Ukrajini: Nove sankcije Rusiji, poštuje se primirje

Glavne vesti:

-- Evropska unija formalno uvela nove sankcije Rusiji;

-- Rusija će odgovoriti “asimetrično” na nove sankcije, moguće restrikcijom stranih letova nad ruskom teritorijom, poručuju ruski zvaničnici;

-- Sporazum o prekidu vatre se poštuje uprkos sporadičnim sukobima;

-- Mornarice Ukrajine i NATO održavaju zajedničku trodnevnu vojnu vežbu u Crnom Moru;

14:09 30.8.2014.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da će na sastanku lidera EU u Briselu verovatno biti pojačane sankcije Rusiji zbog eskalacije sukoba u Ukrajini. Oland je izjavio da će Evropska komisija raditi na njihovom sprovođenju, nazvaviši situaciju u Ukrajini “najvećom krizom od okončanja hladnog rata”.

14:24 30.8.2014.

Švedska vojska je u svojim štabovima podigla stepen pripravnosti zbog ukrajinske krize.

Portparol vojske Niklas Englund rekao je i da je švedska vojska odlučila da rasporedi dva borbena aviona tipa "gripen" na ostrvo Gotland, na istoku zemlje, kako bi, u slučaju potrebe, mogli brže da intervenišu na Batičkom moru.

Švedski premijer Fredrik Rajnfeld izjavio je da Švedska nije suočena s "neposrednom pretnjom", ali je ocenio da je ponašanje Rusije, u odnosu na Ukrajinu, "arogantno".

14:34 30.8.2014.

FOTO: Paljenje Putinovih portreta u znak podrške Ukrajini u gruzijskom gradu Tbilisiju

16:15 30.8.2014.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je, kako je Saopšteno u sedištu Evropske unije, u "veoma otvorenoj razmeni mišljenja" tokom telefonskog razgovora s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom "stavio do znanja snažnu osudu (zbog postojanja) dokaza o značajnim upadima i operacijama ruskih vojnih jedinica u Ukrajini", napomenuvši da ta destabilizacija "može skupo koštati" Moskvu.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG