Dostupni linkovi

Kriza u Ukrajini: Nove sankcije Rusiji, poštuje se primirje

Glavne vesti:

-- Evropska unija formalno uvela nove sankcije Rusiji;

-- Rusija će odgovoriti “asimetrično” na nove sankcije, moguće restrikcijom stranih letova nad ruskom teritorijom, poručuju ruski zvaničnici;

-- Sporazum o prekidu vatre se poštuje uprkos sporadičnim sukobima;

-- Mornarice Ukrajine i NATO održavaju zajedničku trodnevnu vojnu vežbu u Crnom Moru;

19:38 29.8.2014.

Nekoliko ministara vanjskih poslova zemalja EU optužili su Rusiju za invaziju na istok Ukrajine, navodeći da Moskva treba biti kažnjena dodatnim oštrim ekonomskim sankcijama. Očekuje se da ministri vanjskih poslova u subotu, na samitu u Briselu, predlože nove sankcije protiv Rusije.

20:03 29.8.2014.

Međunarodni monetarni fond odobrio je puštanje druge tranše kredita Ukrajini od oko 1,4 milijarde dolara, u okviru dvogodišnjeg paketa MMF-a za Kijev, vrijednosti 17 milijardi dolara.

11:20 30.8.2014.

Jedan ukrajinski borbeni avion tipa "suhoj" SU-25 oboren je u petak na istoku Ukrajine, saopštio je generalštab ukrajinske vojske. U saopštenju se navodi da je letilicu oborio "ruski sistem vazdušne odbrane" i da se pilot pilot uspešno katapultirao.

11:35 30.8.2014.

Premijer Finske Aleksander Stub rekao je da lideri Evropske unije na današnjem sastanku u Briselu neće odlučivati o novim sankcijama Rusiji. "Jasno je da ćemo razgovarati o novim sankcijama s obzirom da se situacija promenila u proteklih par dana", rekao je Stub za finski radio YLE.

"Ukoliko Rusija nastavi da destabilizuje napore na istoku Ukrajine, smatram da je opravdano da se pojačaju sankcije, ali se nadam da se to neće dogoditi", rekao je on dodajući da "postoje zemlje koje žele da odmah pooštre sankcije, kao i zemlje koje žele mirniji pristup.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG