Dostupni linkovi

Počelo suđenje za Zavalu, Kuljača odbacio krivicu


Rajko Kuljača ispred suda u Podgorici u pratnji policije, 21. jun 1011.
Rajko Kuljača ispred suda u Podgorici u pratnji policije, 21. jun 1011.
U Podgorici je u utorak počelo suđenje optuženima u aferi nelegalne gradnje hotelskog kompleksa na Zavali u Budvi.

Iskaz je prvi dao bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača koji je odbacio optužbe za zloupotrebu službenog položaja, iako je u svom iskazu potvrdio da su radovi izvođeni bez tendera, potrebne procedure a po nalogu nalogu Demokratske partije socijalista.

Kuljača je odbacujući navode optužnice o zloupotrebi službenog položaja rekao da nije uradio ništa mimo zakona niti da je bilo kome omogućio nelegalnu korist.

O samom slučaju divlje gradnje na rtu Zavala, Kuljača je rekao da nijedna inspekcija nije podnijela zahtjev za asistenciju za rušenje objekata na Zavali.

On je rekao da je od tadašnjeg menadžera opštine Aleksandra Tičića bio samo usmeno obavješten da postoji zahtjev investitora za urbanizovanje Zavale i negirao da je ikada dobio sugestiju da za takav projekat treba da raspiše tender.

Sudija Valentina Pavličić je u nekoliko navrata tražila detaljna objašnjenja od Kuljače konstatujući da je njegova izjava i odbrana pred tužiocem bila konfuzna.

Kuljača je rekao da nije znao ni da je za urbanizaciju Zavale izabran zavod za izgradnju Budve, te da je u Budvi imao svega dva inspektora od kojih je kako se izrazio, jedan bio neupotebljiv.

Kuljača je rekao da je od ministarstva za urbanizam zahtjevao više inspektora, ali da ih nije dobio. Kuljača je izrazio čuđenje zbog čega u ovom predmetu nema ostalih državnih institucija, kao što je distribucija, državna inspekcija i nadležnih ministarstav i konstatovao da je cio predmet pao na jednog insopektora i gradonačelnika.

Predloženo 25 svedoka

Kuljača i potpredsjednik skupštine opštine Budva Dragan Marović, brat Svetozara Marovića i još 11 osoba su optuženi da su oštetili Opštinu Budva za više od milion eura nezakonitim poslovanjem, a slučaj je izazvao pažnju medija i javnosti jer se poslije dužeg vremena sudi visokim funkcionerima prijestonice turizma i vladajuće demokratske partije socijalista.

Advokati stižu u sud na početak suđenja za Zavalu, 21. jun 2011.
Drugi dio optužnice se odnosi na izgradnju fabrike za desalinizaciju vode u Budvi, gdje su tužioci naveli da se gradonačelnik Budve zloupotrijebio službeni položaj tako što je mimo zakonskih pravila sa rusko-crnogorskom kompanijom "Zavala invest" usmeno dogovarao gradnju postrojenja za pretvaranje morske vode u pijaću.

Kuljača je rekao da je u taj projekat ušao nakon sugestija, razgovora i praktično naloga iz demokratske partije socijalista i ustvrdio da zbog velikog problema sa vodom nije imao vremena da raspisuje tender.

Kuljača je rekao da se o toj gradnji konsultovao sa Borom Lazovićem iz opštinskog odbora DPS-a i Svetozarom Marovićem potpredsjednikom vladajuće stranke i drugim subjektima.

Sugestija je bila jedinstvena da se što prije mora izgraditi fabrika za desalinizaciju. Na više podpitanja sudije Pavličić, Kuljača je rekao se moralo krenuti u izgradnju zbog spašavanja turističke sezone, da nije bilo predračuna radova, te da su dobili nalog da vode mora biti u Budvi do ljeta 2008 godine.

Kuljačin advokat Branislav Durutović je rekao da je odbrana njegovog klijenta bila ubjedljiva.

"Odlično je pojasnio suštinu stvari. Da su sticajem okolnosti, odnosno pritiska svih struktura, kako političkih tako i turističkih i na opštinskom i na državnom nivou, došli u poziciju da donesu odluku jer nijesu jednostavno imali vremena niti mogućnosti da rade to po propisima koji ih obavezuju na raspisivanje tendera i sve ostalo," rekao je Durutović.

Tokom odgovaranja na pitanja sudije, Kuljača je više puta pozlilo zbog čega je određena pauza.

Tužilac Lidija Vukčević je predložila 25 svjedoka za sudjenje akterima slučaja "Zavala", a medju njima je i Svetozar Marović, brat optuženog Dragana Marovića.

Kuljača i Marović su uhapšeni krajem decembra prošle godine od kada se nalaze u pritvoru kao i Đorđe Pinjatić. Advokati optuženih su i tokom glavnog pretresa insistirali da njihovi branjenici budu pušteni iz pritvora.

,,Viši sud u Podgorici u pogledu ponovnog postupka se mora odmah izjasniti . Znači danas mora donijeti odluku oko ukidanja pritvora. Ustavna žalba je usvojena zato što što je povređen Ustav Crne Gore rešenjima o produženju pritvora od strane Apeklacionog i Višeg suda. Mi smatramo da je danas sudija imala u rukama ovu odluku da bi morala ukinuti rješenje o rpitvoru. Praktično, morala je Kuljaču pustiti na slobodu . Kako Kuljaču tako i Marovića i trećeg okrivljenog," kaže advokat Borivoje Borović.

Glavni pretres se nastavlja narednih dana.
XS
SM
MD
LG