Dostupni linkovi

Novi premijer sprema čistku ministara?


Zgrada Vlade Crne Gore, foto: Savo Prelević
Zgrada Vlade Crne Gore, foto: Savo Prelević
Ukoliko se nezvanične, medijske informacije pokažu kao tačne, u Vladi budućeg premijera Igora Lukšića neće biti nekoliko "vječitih" ministara, koji su vodili poljoprivredu, urbanizam i turizam: Milutina Simovića, Branimira Gvozdenovića i Predraga Nenezića.

Simovića bi, navodno, trebalo da zamijeni sadašnji gradonačelnik Bijelog Polja Tarzan Milošević, a ministarske fotelje, ne bi trebalo da očekuju ni ministri: ekonomije Branko Vujović, pravde Miraš Radović i evropskih integracija Gordana Đurović.

Ministarstvo pravde bi, navodno, trebalo da preuzme nekadašnji šef tajne policije, a sadašnji ministar bez portfelja Duško Marković, dok bi se Ministarstvo za evropske integracije utopilo u Ministarstvo vanjskih poslova.

Među novim imenima, pominje se i nekadašnja predsjednica vladajuće Demokratske partije socijalista i doskorašnja ambasadorka Crne Gore u Parizu Milica Pejanovć Đurišić.

Pored kadrovskih, nagovještavaju se i organizacione promjene, koje će, između ostalog, značiti i utapanje Ministarstva za evropske integracije u Ministarstvo vanjskih poslova na čijem je čelu ministar Milan Roćen.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović, međutim, smatra da je, uprkos aktuelnoj, veoma važnoj fazi ispunjavanja zahtjevnih uslova Evropske komisije, ovakvo organizaciono prestrojavanje potpuno nebitno.

Važan je kvalitetna unutrašnja organizacija i efikasan rad tog dijela administracije, kaže Radulović.

"To ne može imati nekakav bitniji uticaj ukoliko se dobro organizuje jer i do sada to ministarstvo, na žalost, nije odgovaralo svim onim potrebama koje su zahtjevi za uvećanje administrativnih kapaciteta u oblasti evropskih integracija nametali. Ono što je bitno je da taj odjel, ma koliki bio, da pravilno funkcioniše i da bude pravilno ustrojen, bude bolje organizovan i okupi mnogo bolje kapacitete nego što je to bilo do sada"
, smatra Radulović.

Spajanje ministarstava loša ideja


Ministra za evropske integracije Gordanu Đurović nije bilo moguće kontaktirati, ali je u intervjuu za Televiziju Vijesti, prije nekoliko dana, govorila o špekulacijama o ukidanju njenog ministarstva.

Gordana Đurović
"Mislim da nije dobro da se spoje Ministarstvo za inostrane poslove i evropske integracije. Prvo, ne treba mijenjati tim koji proizvodi rezultat, koji zna posao, koji je mali i zdrav kolektiv, primjeren veličini Crne Gore i koji čini izuzetan paper work i koordinaciju sa minimalnim sredstvima. Što se tiče Ministarstva spoljnih poslova oni imaju puno svoga posla u svom portfoliju i tu su meni jasne promjene nadležnosti", rekla je Đurović.

Evropska komisija je, uz pozitivno mišljenje o statusu kandidata, koji je prije nekoliko dana i zvanično dodijeljen, Crnoj Gori ispostavila i niz veoma zahtjevnih uslova za dobijanje datuma početka predpristupnih pregovora, medju kojima su: primjena zakona, efikasno i depolitizovano sudstvo, kao i konkretni rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, za šta je ostavljen rok od svega sedam mjeseci.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović smatra da, uprkos predstojećoj važnoj fazi evro-integracionog procesa, za domaću javnost i Evropsku uniju, u gašenju nadležnog ministarstva nema naročite političke poruke.

"Ja ne vidim tu nikakvu degradaciju već reorganizaciju koja je, ja mislim, bila prijeko potrebna. Ako će ona biti tehnički organizovana unutar nekog odjela Ministarstva vanjskih poslova ili kao posebna jedinica to je sad najmanje važno. Bitno je da ona bude dobro organizovana i da funkcioniše"
, ocjenjuje Radulović.

Od najavljene promjene personalnog sastava buduće Vlade, funkcioner opozicione Nove srpske demokratije Goran Danilović ne očekuje drastičnu promjenu, a u vezi potencijala najavljenog tima za odgovor evropskim izazovima, Danilović ima ozbiljne rezerve.

"Djeluje mi poptuno razočaravajuće da će ministar pravde biti dojučearšnji šef ANB Duško Marković. To ni iz bliza nije nagovještaj bolje jer Marković je bio i šef udbe i meni je nepristojno i razočaravajuće da jedan takav resor pripadne čovjeku koji je sasvim izvjesno učestvovao u kršenjima ljudskih prava i to na brutalan način. Nije mi jasno da to, makar imalo i podršku moćnih struktura sa zapada može biti demokratski pomak naprijed. To je korak unazad. Što se tiče nekih drugih rješenja uzdržao bih se jer, bez obzira što su mediji obajvili da su to gotove stvari. Ne znam da li je samo po srijedi priprema za stranački kongres i jačanje pozicije gospodina Roćena. Ako je to, onda nema previše prostora za radovanje"
, kaže Danilović.

Nakon informacije kako u sastavu nove vlade neće biti pojedinih dosadašnjih ministara iz DPS, pitanje je da li novi mandatar Igor Lukšić razmišlja i o promjenama na čelu onih ministarstava koja su po koalicionom sporazumu pripala drugim partijama iz tog saveza.

I SDP-ovci ostaju bez fotelja?


Nakon što ga predsjednik Filip Vujanović i zvanično predloži za novog mandatara Igor Lukšić će, prije nego objavi sastav svog kabineta, obaviti konsultacije sa koalicionim partenerima iz SPD, DUA, HGI i Bošnjačke stranke.

Štampa je u četvrtak objavila informaciju kako u novoj Vladi navodno neće biti mjesta za šest dosadašnjih ministara koji su svi iz DPS.

Da li to znači da u DPS smatraju da su za nedostatke i loše rezultate u prethodnom radu odgovorni samo njihovi ministri ili će Igor Lukšić rekonstrukcijom Vlade obuhvatiti i one ministre koji dolaze iz drugih partija u koaliciji, vidjećemo onda kada novi mandatar u parlamentu saopšti sastav svog kabineta.

U četvrtak nije bilo moguće dobiti odgovor predstavnika SDP da li očekuju da će novi premijer od njih tražiti nove ljude na čelu ministarstava koja su im pripala po koalicionom sporazumu.

Novinar nedjeljnika Monitor Zoran Radulović kaže za naš program da bi Lukšić zbog neminovnih ušteda mogao da ukine pojedine resore što bi pojedine koalicione partnere, prije svega SDP moglo da ostavi bez nekih pozicija u Vladi.

Novinar Zoran Radulović ocjenjuje kako se čini da Lukšić vuče poteze koje Đukanović nije htio ili nije mogao da povuče zbog nekih političkih ili ličnih obaveza.



"Oni imaju ministre na zvučnim mjestima i dobro raspoređene i uz jednog potpredsjednika, moglo bi da se desi i da ostanu bez nekog resora ili pozicije u novoj raspodjeli karata. Za razliku od Đukanovića koji je prvenstveno zadovoljavao političke interese i neka lična obećanja, sastavljajući Vladu Lukšić je svih ovih godina bio taj koji treba da sve to provede kroz budžet i isplati te narasle ambicije. On zna kako je to teško i ja sumnjam da će on imati ovu Vladu od 30 ministara, sa i bez portfelja"
, ocjenjuje Radulović.

Radulović kaže da, ako su tačne novinske informacije o odlasku šest ministara iz DPS, onda to znači da Lukšić samo radi ono što Đukanović nije htio ili mogao.

"Uz mogućnost da griješim, čini mi se da u stvari Lukšić vuče poteze koje Đukanović nije htio ili nije mogao da povuče zbog nekih političkih ili ličnih obaveza. Jednostavno, spisak najnepopularnijih ministara je toliko podudaran sa onim što smo danas pročitali u novinama da se to ne može nazvati političkom hrabrošću ili oštroumnošću to što ćemo najnepopularnije ministre sa izuzetkom Gordane Đurović ostaviti bez fotelja u kojima su neki od njih po desetak godina"
, kaže Radulović.

U NVO sektoru takođe očekuju personalne promjene na čelu ministarstava koje po koalicionom sporazumu pripadaju manjim članicama tog saveza.

Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje nema dilemu da nova Vlada Igora Lukšića, ukoliko želi diskontinuitet sa lošim stvarima iz prethodne, mora da smijeni ministre koje je kritikovala i EU

"Nije sva odgovornost na ministrima DPS niti je dovoljno napraviti samo izmjene među onima koji samo dolaze iz te partije. Konkretno, ne može ministar ljudskih prava biti neko ko nema elementarno znanje ni senzibilitet za ljudska prava i različitosti, ukoliko ova nova Vlada želi da pokaže da prihvata toleranciju kao osnov svog djelovanja, da je politički dosljedna u ispunjavanju onih sedam zahtjeva Evropske komisije, kao i da je Dinoša bio predmet brojnih razgovora na visokom nivou između Crne Gore i EU u vrlo negativnom kontekstu"
, smatra Uljarević.

No, prema mišljenju Uljarević, sa ministrom za ljudska i manjinska prava koji je iz DUA ne završava se spisak onih koji bi trebalo da odu a koji su funkcioneri drugih članica koalicije. U pitanju je kadar SDP-a.

"Ministar saobraćaj Andrija Lompar treba da podnese ostavku za debakl projekta auto puta koji je jedan od najočiglednijih i najkrupnijih primjera loše politike bivše Vlade u onom ekonomskom aspetku i mi ostajemo još uvijek jedina zemlja u regionu koja nema ni metar auto puta i niko se ne pita zašto je to tako i ko je odgovoran za to"
, ocjenjuje Uljarević.
XS
SM
MD
LG