Dostupni linkovi

Srbi na severu protiv formiranja opštine Severna Mitrovica


Kancelarija za registraciju, severna Mitrovica, juli 2010, foto:Amra Zejneli
Kancelarija za registraciju, severna Mitrovica, juli 2010, foto:Amra Zejneli
Kreiranje poslednje preostale srpske opštine "Severna Mitrovica", što je predviđno procesom decentralizacije Ahtisarijevog plana, biće teže od kreiranja ostalih srpskih opština na Kosovu, ocenjuju zvaničnici u Prištini. Međutim, tokom narednih meseci, očekuje se mnogo dinamičniji progres u tom pravcu.

Nakon postignutog uspeha u formiranju novih srpskih opština na Kosovu – i to opštine Gračanica, Ranilug, Klokot, Parteš i proširena postojeća opština Novo Brdo, sledeći i poslednji korak procesa decentralizacije, koji je predviđen po Ahtisarijevom planu, jeste kreiranje opštine Severna Mitrovica.

Sadri Ferati, ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova, navodi da sama situacija u Mitrovici pokazuje da će proces uspostavljanja decentralizacije u tom delu Kosova biti teži nego što je bio u drugim mestima, i to zbog postojanja srpskih paralelnih struktura. Ferati naglašava da, zbog nedostatka vladavine prava, na severu postoji nesiguran ambijent za same građane, a naročito za one sa kojima ministarstvo kontaktira.

“Postoji veoma veliki broj građana sa kojima mi sarađujemo i koji stvarno žele promene zato što su se umorili od takvog načina života, i sada, sem toga što imaju loš kvalitet života, oni su uočili da nemaju perspektivu, shvatili su da žele da učestvuju u projekte koji donose bolje mogućnosti za bolji život i zajedničku perspektivu. Tako da je taj nesiguran ambijent glavna prepreka”, kaže Ferati, dodajući da očekuje da će policija Kosova i EULEX raditi više na kreiranju bezbednosne situacije.

Kosovski ministar za lokalnu samoupravu naglašava da će septembar i oktobar ove godine biti mnogo dinamičniji u smislu progresa u pravcu decentralizacije severne Mitrovice, a potom će se i odlučiti kada će se proglasiti lokalni izbori.

Sa druge strane, jedan od srpskih lidera na severu, Marko Jakšić, koji je inače bio član pregovaračkog tima u Beogradu o decentralizaciji, tvrdi da je Beograd u velikoj meri učestvovao u pripremi Srba da izađu na kosovske lokalne izbore, naročito u Gračanici i Partešu.

Srbi na glasačkom mestu u Gušterici, novembar 2009
Međutim, on smatra da to neće biti slučaj sa severnom Mitrovicom, zato što bi izlaskom na kosovske izbore građani tog dela pre svega ugrozili svoju slobodu.

“Građani Kosovske Mitrovice imaju slobodu a sloboda je najveće ljudsko dostignuće. Izlaskom Srba na lokalne izbore samoproglašene države značilo bi da bi Srbi izgubili slobodu. Bez obzira na sve materijalne ponude… mislim da to nema toliku vrednost kao što je sloboda, jer Srbi u severnom delu imaju slobodu, vezujući se pre svega za svoju maticu a to je Beograd. Svako drugo rešenje bi značilo odlazak Srba i napuštanje ovog prostora”, rekao je Jakšić.

Poseban status za sever


Rada Trajković
, jedna od predstavnica Srba iz Gračanice, gde je opština konstituisana krajem prošle godine, smatra da bi proces decentralizacije trebao da obuhvati celu teritoriju Kosova, te da uspostavljanje opštine sa srpskom većinom predstavlja dostignuće u smislu stabilizacije Srba na tom prostoru.

Međutim, ona navodi da sve opštine koje su osnovane imaju jedan vid obstrukcije kosovskih institucija u smislu prenosa nadležnosti ali i u smislu podrške promene etničke strukture stanovništva ili legalizacije naselja koji može ugroziti centralnu regiju, kao što je odobrenje projekta izgradnje albanskog naselja Marigona u Gračanici.

“Mislim da institucije iz Prištine moraju da budu opuštenije i dobronamernije. Sa druge strane, decentralizacija
"decentralizacija treba da obuhvati ceo prostor Kosova i Metohije da bi funkcionisanje moglo da bude normalno i legalno i da ne bi bilo problema kao što ih danas ima i severna Mitrovica", smatra Rada Trajković.
treba da obuhvati ceo prostor Kosova i Metohije da bi funkcionisanje moglo da bude normalno i legalno i da ne bi bilo problema kao što ih danas ima i severna Mitrovica”
, kaže Trajkovićeva.

Trajkovićeva dodaje da sever Kosova, kao teritorijalna celina, treba da dobije poseban status koji bi bio legalan i legitiman.

Inače, predstavnici pokreta Samoopredeljenje kažu da proces decentralizacije na Kosovu nema ništa u vezi sa decentralizacijom. Hysen Durmishi, član centralnog rukovođstva pokreta, smatra da kosovske institucije nisu u stanju da sprovedu proces decentralizacije na severu zbog postojanja srpskih paralelnih struktura u tom delu Kosova.

“Na severu Kosova nema decentralizacije zato što sever Kosova kontrolišu institucije Srbije, a kosovske institucije nemaju pristup tom delu teritorije. Srbija se drugačije ponaša u tom delu a drugačije u ostalim delovima Kosova gde žive Srbi, gde im zapravo dozvoljava da izađu na izbore kako bi stvorili opštinu sa većinskim srpskim stanovništvom”, kazao je Durmishi.

On još dodaje da se integracija srpske zajednice ne može desiti putem decentralizacije i formiranja opština. Po njemu, ovo dovodi do teritorijalne podele Kosova.

Formiranje pet srpskih opština na Kosovu predviđeno je po Ahtisarijevom planu, a glavni cilj je podsticanje i osiguranje aktivnog učešća Srba u javnom životu, i ojačanje upravljanja i efikasnosti javnih službi na celom Kosovu.

Na osnovu poslednjeg izveštaja Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politika – KIPRED, učešće Srba na kosovskim izborima pokazuje preliminarni uspeh, i stoga bi kosovska vlast trebala da završi ovaj proces i da poboljša opštinske vlasti širom zemlje.
XS
SM
MD
LG