Dostupni linkovi

Poplave u Kini: Više od 700 žrtava klizišta




U katastrofalnim poplavama koje su pogodile Kinu, sve je više žrtava. Prema poslednjim informacijama nastradalo je 700 ljudi, dok se čak 1.148 vodi kao nestalo.

Poplave, odroni i klizišta prete da odnesu nove žrtve u severozapadnoj kineskoj provinciji Gansu s obzirom da još nema nagoveštaja da će skoro prestati monsunske kiše.

Bujice blata i vode odnose hiljade kuća, a u klizištima nestaju čitavi stambeni blokovi. Pojedini gradovi i sela poplavljeni su kada se izlila reka. Imajući u vidu da meteorolozi najavljuju dalje padavine, trenutno je u toku evakuacija iz ugroženih područja.

Spasilačke ekipe neprestano rade na spasavanju nestalih ispod ruševina kuća i zgrada srušenih u klizištima. Tako BBC i CNN prenose da je, posle više od 50 sati, iz ruševina spasen 52. godine star muškarac.

Međutim, kako vreme odmiče, sve je manje nade da će iz ruševina biti spaseno još puno ljudi. Kako izveštavaju strani mediji porodice nestalih ipak ne odustaju u potrazi i sve vreme su uz spasilačke ekipe.

Jedna žena je izgubila muža i troje dece tinejdžera, prenosi BBC. Ona nije htela da odustane sve dok njihova tela nisu izvučena iz ruševina.

Najgore poplave koje su u poslednjih deset godina zahvatile Kinu, odnele su do sada više od 1.400 života.

U 28 provincija i regiona pričinjena je šteta od više desetina milijardi dolara, a uništeno je skoro milion kuća i oko devet miliona hektara useva.

Pojedini zvaničnici Ujedinjenih nacija procenjuju da je najnovija kriza, po broju ugroženih, gora od cunamija koji je 2004. godine razrušio Aziju, kao i nedavnog katastrofalnog zemljotresa na Haitiju.
XS
SM
MD
LG