Dostupni linkovi

Novosti iz Europske unije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Građani Europske unije pozivaju države članice da uvećaju svoje napore na poboljšanju sigurnosti na putevima. Pokazuju to rezultati istraživanja koje je 20. srpnja objavila Europska komisija.

Devet od deset ispitanika, ili njih 94 posto, smatra vožnju u alkoholiziranom stanju najvećom prijetnjom po sigurnost u prometu, dok njih 78 posto smatra da je najveći problem prekoračenje dozvoljene brzine. Većina ispitanika (52 odsto) smatra da države članice treba da unaprijede putnu infrastrukturu. Ukupno 42 procenata europljana želi bolje provođenje prometnih propisa, dok 36 odsto ističe da domaći i inozemni prekršioci treba da imaju isti tretman.

Istraživanje koje je proveo Eurobarometar, dio je trenutne kampanje Europske komisije koja ima za svrhu da smanji broj saobraćajnih udesa širom EU. Rezultati istraživanja su objavljeni uporedo sa novim planovima o većoj sigurnosti cesta.

„Ove brojke pokazuju da Europljanji smatraju sigurnost na cestama važnim pitanjem. Unatoč značajnom napretku posljednjih godina, mi se slažemo sa našim građanima da se mnogo toga još treba i može učiniti", izjavio je tom prilikom potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za transport Siim Kallas.

Eurobarometar je ovo istraživanje proveo među 25.000 građana širom EU.

Europski parlament izglasovao je novu uredbu koja znatno poboljšava prava putnika u pomorskom prometu, izjednačujući ih s putnicima u zračnom i željezničkom prometu.

Od 2012. godine svi koji putuju na brodovima s više od 12 putnika, trajektima ili kruzerima imat će pravo na odštetu u slučaju da brodarska kompanija otkaže putovanje ili isplovljavanje kasni više od 90 minuta.

Sad su ostali još jedino putnici koji putuju autobusima, no i oni bi za nekoliko godina mogli profitirati od europskih pravila. Europski parlamentarci donijeli su amandmane na nacrt uredbe koja propisuje da imaju pravo na povrat novca za kartu ili preusmjeravanje na drugu liniju u slučaju da autobus kasni u polasku više od dva sata.

U slučaju da im prijevoznik izgubi ili ošteti prtljagu, mogli bi tražiti naknadu u iznosu do čak 1800 eura. Eurozastupnici inzistiraju i na tome da putnici imaju pravo na odštetu ako zbog kvara autobusa kasne na odredište.

Stopa nezaposlenosti u eurozoni

Stopa nezaposlenosti u eurozoni tokom juna mjeseca 2010. godine i dalje je bila na najvišem nivou u posljednjih 12 godina pošto je još 6 000 osoba izgubilo posao, navodi se u podacima koje je objavio Ured EU za statistiku (Eurostat).

Prema tim podacima, u EU je tokom juna bilo 23 miliona i 620 hiljada nezaposlenih. Od tog broja 15 miliona, 770 hiljada je u članicama eurozone.

Broj nezaposlenih u cjelokupnoj EU tokom juna ostao je nepromijenjen u poređenju sa prethodnim periodom i stoji na 9,6 odsto. Stopa nezaposlenosti u eurozoni je na najvišem nivou od avgusta 1998. godine.

EU standardi u ishrani

Europska unija odredila je da se na prehrambenim namirnicama mora jasno označiti da sadržavaju štetne umjetne boje koje možda potiču hiperaktivnost kod djece.

Od 20. srpnja na proizvodima sa sintetičkim bojama, uključujući žvakaće gume, bezalkoholna pića i pekarske ukrase, treba stajati upozorenje da mogu imati negativan utjecaj na aktivnost i pažnju djece.

Istovremeno, hrana iz organskog uzgoja ne smije sadržavati umjetne boje, određuju propisi Europske unije.

A u voću i povrću koje se prodaje u zemljama Europske unije otkriveni su ostaci 365 različitih pesticida, a u žitaricama 76, pokazali su rezultati ispitivanja Europske agencije za sigurnost prehrambenih proizvoda.

Stručnjaci, međutim, ističu da je ohrabrujuće što je u tom istraživanju, sprovedenom u skladu sa novim standardima koji su stupili na snagu sredinom 2008. godine, u samo 3,5 posto uzoraka namirnica pronađeni ostaci pesticida koji premašuju maksimalne odobrene granice.

****
Ostali tekstovi iz programa Na vratima Evrope:
Bh. dijaspora nije zainteresovana za izbore
Bezvizni režim za građane BiH najranije početkom novembra
Vlašićki sir mogao bi izdržati test evropskog tržišta

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)

XS
SM
MD
LG