Dostupni linkovi

Odlaganje primjene Zakonika o krivičnom postupku pokazuje neozbiljnost države


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Odlaganje primjene Zakonika o krivičnom postupku, prema mišljenju eksperata, još je jedan dokaz neozbiljnosti države koja olako usvaja standarde koje nije spremna da pretoči u praksu.

Vlada je nedavno utvrdila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku kojima se njegova primjena odlaže za godinu.

Kompletna primjena trebalo je da počne u avgustu, ali kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, tužilačka istraga koju ovaj zakon predviđa zaživjeće odmah samo u odjeljenjima za organizovani kriminal, korupciju terorizam i ratni zločin.

Komentarišući činjenicu da neće doći do kompletne primjene Zakonika koji je posljednje četiri godine najavljivan kao jedan od glavnih aduta države u borbi protiv kriminala i najveći iskorak u reformi pravosuđa, predsjednik Senata Udrženja pravnika Crne Gore Stanko Marić za RSE kaže:

"Ne mogu da shvatim da tužilaštvo pri isteku roka za primjenu novog Zakona o krivičnom postupku obavještava nadležne organe, parlament i javnost da nije spremno kadrovski i tehnički da preuzme istragu u skladu sa Zakonom. Mislim da je to nedopustivo i da takvo ponašanje zahtijeva utvrđivanje odgovornosti."


Razočaran je i podgorički advokart Radomir Prelević koji kaže da praksa često daje za pravo onima koji dovode u pitanje sposobnost nadležnih za reformu pravosuđa.

"Pa, kod nas to već postaje opšte mjesto da su u pravu skeptici, a to su oni koji su još prije usvajanja Zakona, prije godinu vjerovali i tvrdili da tužilaštvo i izvršna vlast uopšte i sudska, donekle, neće uspjeti da izvrše sve pripreme. To se pokazalo kao tačno i time jednostavno gube svi jer taj rok od godinu ostavljen je svim, ne samo tužilaštvu i sudijama da se pripreme, nego i svima ostalima koji učestvuju u sudskom postupku,"
rekao je Prelević.

Nije prvi put

Prelević ipak dodaje da je napravljen jedan pomak koji ne bi trebalo ignorisati.

"A to je da će se on ipak djelimično primijeniti za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina. To je veoma važno, ne samo što su ta krivična djela veoma važna nego i zbog toga što vijest treba da glasi da djelimična primjena Zakonika ipak počinje,"
smatra on.

Marić nije srećan što je tužilaštvu uopšte povejerena istraga pa kaže da bi primjenu zakona trebalo odlagati sve dok se opšte okolnsoti ne promijene.

"Ja mislim za naše prilike, imajući u vidu da tužilaštvo još nije nezavisno, da je preuranjeno bilo i rješenje da se tužilaštvu povjeri istraga. Tako da mislim sa stanovništva pravne zaštite građana, njihovih sloboda i prava, mislim da je dobro što tužilaštvo nije spremno sve do tada dok ono ne bude nazvisno",
ocenjuje Marić.

Sa stanovništva pravne zaštite građana, njihovih sloboda i prava, mislim da je dobro što tužilaštvo nije spremno sve do tada dok ono ne bude nazvisno, smatra Stanko Marić.
Osvrćući se na odluku da se primjena zakona odloži predsjednik skupštinskog Odbora za Ustav i zakonodavstvo Džavid Šabović kaže da nije prvi put da se u Crnoj Gori nešto slično dešava.

"Očigledno ni tužilaštvo nije bilo spremno da prihvati tu obavezu, a najvjerovatnije je i nešto zaškripilo na relaciji sudovi - tužilaštvo. Mi sebe praktično dovodimo u situaciju da želeći da ona pozitivna iskustva iz Evrope, na koja se često hvališemo i pozivamo kada treba nešto da usvajamo, prebrzo, ponavljam, usvojimo u Skupštini i onda dolazimo u ovakvu situaciju,"
rekao je Šabović.

Primjena zakona je odložena je jer problemi sa nedostatkom kadra, tehničkom opremljenošću, lošim prostornim uslovima, koji su predočeni kada je počelo da se radi na zakonskom tekstu, nijesu riješeni.

Svi ovi problemi sačekali su posljednji rok za primjenu, a to su nedavno priznale predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i Državna tužiteljka Ranka Čarapić predstavljajući izvještaje o radu za 2009. One su se požalile i da nema ni novca da se realizuje zacrtani plan.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG