Dostupni linkovi

Protutužba korak unatrag


Tužbu Srbije protiv Hrvatske za genocid i zločine nad Srbima od 1991. do 1995. u Domovinskom ratu i nekadašnjoj NDH većina analitičara u Hrvatskoj smatra lošim putem u rješavanju otvorenih pitanja među dvjema susjednim državama i korakom unatrag u stabilizaciji odnosa u regiji.

O tužbi Srbije protiv Hrvatske za zločine i genocid u nedavnom ratu očitovali su se sinoć, u predizbornom nadmetanju na RTL televiziji, predsjednički kandidati Milan Bandić i Ivo Josipović.

Josipović je i jedan od autora hrvatske tužbe protiv Srbije, no kaže kako međusobne tužbe, u svakom slučaju, opterećuju odnose dviju država.

„O težini odnosa koji još opterećuju dvije države najbolje govori činjenica da postoji hrvatska tužba za genocid protiv Srbije ,sad vidimo da Srbija ide protutužbom, ja sam siguran da ta protutužba nema nikakvog osnova, ali tužbe nisu same sebi svrha.“


„I manje dobronamjerni u RH znaju da je na Hrtvatsku izvršena agresija, da mi nismo bombardirali ni Kragujevac ni Novi Sad i onog dana kad bude prihvaćena hrvatska tužba srpska će tužba biti deplasirana,“ kazao je predsjednički kandidat Bandić.

"ANĐELI" I "VRAGOVI"


Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je već prije nekoliko dana kako je Hrvatska spremna za takav postupak, da je pripremila sve činjenice i podatke koji mogu dokazati da se u nedavnom ratu radilo o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku pod palicom Slobodana Miloševića, ali i izrazila uvjerenje kako srbijanska protutužba neće poremetiti odnose dviju država, koje imaju zajedničku europsku budućnost.

I ugledni odvjetnik Slobodan Budak kaže da se zbog srbijanske tužbe ne bi trebalo previše uzrujavati, već najprije sačekati odluku suda, jer nije isključeno da tužba bude i odbačena:

„Mislim da elemenata genocida nema i ,na neki način,te tužbe se 'umeću' u političke odnose ovih dviju susjednih država i bilo bi mudro s jedne i druge strane ne podizati temperaturu već ići ka normaliziranju odnosa.“


I jedna i druga država, nastavlja Budak, ima pravo zakonskim sredstvima pred međunarodnim tijelima rarziješiti neriješena pitanja i nijedna to ne bi trebala smatrati uvredom, već normalnim komuniciranjem suverenih demokratskih država u rješavanju otvorenih i spornih pitanja, kao što će, uostalom, međunarodnom arbitražom Hrvatska rješavati i otvorena pitanja sa Slovenijom, bez dodatne 'političke žuči'.

„Podnijeta je tužba, o njoj će odlučivati nadležna međunarodna tijela, stranke će iznijeti svoje razloge i idemo dalje. Okrenimo se prema naprijed,ali nemojmo propustiti da se utvrde i ove stvari iz prošlosti koje se trebaju utvrditi, pa da ne tvrdimo, svatko za sebe, kako smo mi bili 'andjeli', a ovi drugi 'vragovi',“ kazao je Budak.

BEZ ŠANSE NA USPJEH?

Sveučilišni profesor i povjesničar dr Ivo Banac smatra da to nije dobar put rješavanja otvorenih pitanja između Zagreba i Beograda, da je riječ o svojevrsnom nadmetanju Srbije, iako, kaže, ono ima svoju racionalnu bazu, ali i poruku da se ništa u regiji ne može riješiti bez Srbije.

„Mislim da to nije dobar put da išta riješimo. Ja mislim da se može utvrditi tko je pokrenuo rat 90-tih,tko ima pravo oko pitanja Kosova i da stanovita politika ima i posljedice koje nije tako lako izbrisati u diplomatskim igrama koje postaju sve banalnije. Sve to govori da se situacija u regiji ni na koji način ne stabilizira.“

Nekadašnji Tuđmanov ministar vanjskih poslova dr Mate Granić godinama prati odnose u regiji, također smatra da je srbijanska tužba dijelom uzrokovana i unutarnjim odnosima u samoj Srbiji, ali i pritisak Srbije na Hrvatsku.

„Realno, srbijanska tužba nema, nikakve šanse za uspjeh jer u Hrvatskoj se nikakav genocid nije dogodio, u Hrvatskoj je bilo zločina i s hrvatske strane, koje nitko ne negira, međutim sigurno da je ta tužba dijelom i pritisak da hrvatska odustane od svoje tužbe i da je to, možda i glavni razlog zašto Beograd podnosi protutužbu.“
XS
SM
MD
LG