Dostupni linkovi

Ministar za ljudska prava protiv manjina


Dinoša Ferhat Foto: Savo Prelević
Dinoša Ferhat Foto: Savo Prelević
Stav crnogorskog ministra za manjinska i ljudska prava Ferhata Dinoše da je za Crnu Goru loša vijest postojanje i jedne homoseksualne osobe i dalje je predmet oštre kritike civilnih aktivista i zaštitnika ljudskih prava, dok Dinoša i Vlada i dalje ćute.

Komentarišući izjavu crnogorskog ministra za manjinska prva koji je gostujući nedavno na televiziji "Vijesti" kazao da postojanje homoseksualaca nije dobro za Crnu Goru, Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava kaže da se radi o veoma zbrinjavajućoj poruci:

"S aspekta ljudskih prava potpuno je svejedno da li je gospodin mininstar za ljudska prava rekao da je loše vest to što u Crnoj Gori žive Albanci, Romi, žene i homoseksualci. To nekako govori da do te mere ne poznaje ljudska prava ili standarde ljudskih prava i on ne može da koristi Crnoj Gori kao ministar za ljudska prava. On verovatno ima kvalitete za nekakvu drugu funkciju, ali ustvari ne vidim kako bi mogao da koristi na ovoj koju sada obavlja."


Predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa Stevo Muk podsjeća da ovo nije prva greška ministarstva na čijem se čelu nalazi Ferhat Dinoša:

"Sjetimo se priče o izboru ombudsmana i o nesposobnosti ministarstva da usvoji, odnosno da predloži Vladi na usvajanje, izmjene i dopune zakona u skladu sa Ustavom i ja mislim da su se zaista stekli uslovi da i gospodin Dinoša pred ukupnom crnogorskom javnošću, a i pred parlamentom, a čini mi se i na zahtjev ovolikog broja nevladinih organizacija i njihovih lidera koji se bave ljudskim pravima konkretno odgovori na određena pitanja, prije svega da li je on zaista ministar ljudskih i manjinskih prava ili je samo zaštitnik manjinskih prava ili je zaštitnik samo jedne manjine".

DRUGO LICE

"Sama izjava gospodina Dinoše koliko je politika koja se odnosi na ljudska prava u zoni prazne retorike", kaže za naš radio istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zaković:

"Na žalost, on je otišao i korak dalje pa se i nije u tom dijelu legitimisao što je uobičajena praksa za članove Vlade, nego je pokazao neku vrstu čak i elementarne ili neprihvatljive neinformisanosti o tome šta su ljudska prava i koja se ljudska prava u Crnoj Gori implementiraju, odnosno sa kojima se suočavamo kada govorimo o nekom domenima i izazovima. Mislim da je to nešto što svakako nije prihvatljivo za Vladu koja vodi zemlju u proces evropskih integracija i koja kaže da je upravo jedna od ključnih vrijednosti zaštita ljudskih prava kako je to i predviđeno našim Ustavom. Ono što ja vidim kao krajnje neophodno u ovom trenutku jeste da se Vlada mora krajnje distancirati od ove izjave ili da je sami gospodin Dinoša mora odbaciti i uputiti izvinjenje kako demokratskoj javnosti, tako i licima koja pripadaju ovoj populaciji".

Ministar Ferhat Dinoša danas nije odgovarao na naše pozive, a reakcija na njegov istup koji su zaštitnici ljudskih i manjinskih prava nazvali skandaloznim, nije bilo ni iz Vlade Crne Gore.

Dinoša se, podsjetimo, ne tako davno našao na meti kritike kada je u javnoj prepisci Niku Đeljošaju iz konkurentske Albanske alternative, poručio da: "Pravoslavni zet sebe ne može zvati albanskim patriotom". Dinoši je i tada sa više adresa poručeno da je otkrio drugo lice i da je progovorio jezikom mržnje.

Opozicioni Pokret za promjene je na današnjoj pres konferenciji saopštio da su nespojivi totalitarni karakter vlasti i evropske integracije i ciljevi. Lider pokreta Nebojša Medojević:

"Uz totalitarizam uvijek ide primitivizam i konzervativizam i zbog toga ovu izjavu ministra Dinoše mi doživljavamo kao stav Vlade jer imaćemo par dana da vidimo da li će premijer smijeniti jednog ministra koji je ministar za ljudska i manjinska prava, a iznosi takve antievropske, anticivilizacijske stavove i pokazuje čak i određenu vrstu fobije prema nekim od njih, što ga apsolutno diskredituje za bilo kakvu ozbiljnu državnu funkciju."
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG