Dostupni linkovi

Potvrđena evropska perspektiva Zapadnog Balkana


Ministri EU ispred zamka Hluboka nad Vltavom, 27. mart 2009.
Ministri EU ispred zamka Hluboka nad Vltavom, 27. mart 2009.

Ministri spoljnih poslova EU potvrdili su uprkos ekonomskoj krizi evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, rekao je danas na kraju neformalnog ministarskog sastanka u zamku Hluboka nad Vltavom u Češkoj Republici, evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Na ovom skupu Češka, Velika Britanija., Slovačka i Luksemburg su odbacile predlog Nemačke da se sačeka sa prijemom zemalja Balkana u Evropsku uniju dok se ne konsoliduju njene institucije nakon neuspeha da se ratifikuje Lisabonski sporazum.

"Uz sve poštovanje prema kancelarki, Evropu treba što pre ujediniti i zaceliti tu otvorenu ranu Evrope. Dakle, da ceo Balkan postane deo EU",
kazao je šef češke diplomatije Karel Švarcenberg.

Šef britanske diplomatije Dejvid Miliband je rekao da "proširenje je u interesu i EU i zapadnog Balkana. Sve zemlje regiona trebalo bi da imaju evropsku perspektivu. Spadaju u evropsku porodicu, trebalo bi da nastavimo pod istim uslovima za sve", rekao je Miliband.

"I u ekonomskoj krizi svi smo na istom brodu i moramo da sarađujemo", kazao je evropski komesar za proširenje Oli Ren. On je naglasio da je veoma važno to što su u vreme krize ministri potvrdili želju EU da primi balkanske zemlje, ali podjednako je bitno i to što su izrazili solidarnost sa sa njima u ekonomskoj krizi.

Ren je podsetio da je EU preduzela neke mere kako bi mogla da pomogne i balkanskim zemljama koje nisu njene članice, pre svega preko jačanja kreditnih kapaciteta Međunarodnog monetarnog fonda ali i direktne budžetske podrške iz EU.

"Složili smo se da treba da postignemo neke opipljive rezultate u viznoj liberalizaciji. To je izuzetno važno za građane", kazao je Ren.

Olli Rehn
On je istakao da već sada, ne čekajući na detaljni izveštaj o tehničkom napretku za viznu liberalizaciu u zemljama zapadnog Balkana, može da kaže da je moguće da one zemlje koje su najdalje odmakle budu oslobođene viza za EU do kraja 2009. godine.

"Taj korak biće bitan za kredibilitet EU, a i za građansko društvo na Balkanu", zaključio je Ren.

On je uoči ovog skupa upozorio da bi Balkan mogao da se pretvori u "crnu rupu" ukoliko Evropska unija uspori proces svog proširivanja zbog ekonomske krize.

Ren je istakao da zemlje regije ne smeju da budu žrtva ekonomskih i društvenih bolesti koje su pre potekle sa Volstrita, nego sa ulica Beograda ili Zagreba.

I šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak smatra da Evropa mora da vodi računa da ne izneveri nade koje u nju polažu građani zemalja zapadnog Balkana.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbedost Havijer Solana upozorio je da ekonomska kriza nosi sobom i pretnje za osetljive regione.

Havijer Solana, na neformalnom sastanku šefova diplomatije EU u zamku Hluboka nad Vltavom, Češka, 27. mart 2009.
"Sadašnja ekonomska kriza donosi dva rizika, jedan da zemlje mogu da počnu da primenjuju ekonomske protekcionističke mere, a drugi je politički protekcionam i nacionalizam. Ekonomska kriza pogađa sve nas, moramo zato da razmišljamo kako da je zajedno rešavamo", poručio je Solana.

Srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić je kazao da je danas upućena poruka ohrabrenja zapadnom Balkanu na putu ka EU.

"Konstatovali smo da je situacija teška, naravno, svi smo svesni ekonomske krize, a put ka EU neće biti nimalo lak, ali strateška orijentacija EU ostaje ka proširenju."

On je istakao da na Balkanu postoji još niz nerazjašnjenih pitanja ali da je dogovor "da se nađe način da se rešavaju u hodu."

Konstatovali smo da je situacija teška, naravno, svi smo svesni ekonomske krize, a put ka EU neće biti nimalo lak, ali strateška orijentacija EU ostaje ka proširenju.
"Neka od tih pitanja su za Srbiju složena i delikatna. Pre svega kada je reč o statusu naše južne pokrajine Kosova i Metohije. Srbija ni na koji način neće odustati od ustavnog imperativa odbrane svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta."

Srbija se nije usprotivila učešću Skendera Hisenija, ministra spoljnih poslova Kosova, na skupu u Češkoj, jer je on, po rečima Jeremića, član delegacije koju predvodi šef UNMIK-a Lamberto Zanijer.

Evropski komesar za proširenje Olli Ren je demantovao da njegov novi predlog za rešenje slovenačko-hrvatskog graničnog spora predviđa razdvajanje pitanja određivanja granične crte od prava Slovenije na pristup otvorenom moru.

Ideju o razdvajanju ta dva pitanja u petak je izneo austrijski ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger kao da je riječ o Rehnovu prijedlogu.

Rehn nije hteo da govori o detaljima novog kompromisnog predloga, ističući da je sada vrijeme za "tihu diplomatiju".

Rekao je da očekuje odgovor od Hrvatske i Slovenije do ponedeljka navečer najavljujući da će se u sredu u Briselu ponovo sastati s ministrima spoljnih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom.

* * * * *
Neposredno po završetku ovog skupa razgovarali smo sa Svenom Alkalajem, ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine. Intervju možete pročitati
OVDE

XS
SM
MD
LG