Dostupni linkovi

Hrvatska firma gradi autoput Bar-Boljare


Na međunarodnom tenderu za izgradnju autoputa Bar-Boljare, koji predstavlja najvrijedniji građevinski projekat u istoriji Crne Gore, pobjedila je hrvatska firma Konstruktor iz Splita. Predstavnici Vlade izražavaju zadovoljstvo rezultatom tendera, dok kritičari vlasti aranžman ocjenjuju nepovoljnim za Crnu Goru.

Ukoliko ne bude nepredviđenih smetnji, gradnja prvog crnogorskog autoputa počeće za oko pola godine. Ovu saobraćajnicu, koja će se pružati od Bara do Boljara, i koja će povezati primorje sa krajnjim sjeverom zemlje, gradiće najvjerovatnije hrvatska kompanija Konstruktor iz Splita. Ova firma je, prema juče objavljenim rezultatima međunarodnog tendera, dostavila najpovoljniju ponudu od 2,77 milijardi eura koja je značajno manja od ponude prvoplasiranog na tenderu grčko-izraelskog konzorcijuma koji čine Aktor i Šikun Binui od 3,92 milijardi. Hrvatski konzorcijum, koji predvodi splitski Konstruktor, a u čijem sastavu su i Institut građevinarstva Hrvatske i preduzeće Tehnika, su za kompletan autoput naveli neto sadašnju vrijednost od nešto manje od 2,8 milijarde eura, od čega bi učešće države Crne Gore bilo negdje oko milijardu i osamsto.


Autoput Bar-Boljare će imati veliki značaj turizam i ukupnu privredu, a posebnu vrijednost predstavlja njegov doprinos budućem razvoju siromašnog sjevernog dijela države. Projekat će pozitivno uticati i na odnose u regionu.


Rezultati tendera na kome je pobjedila hrvatska firma uticaće na dalje unaprijeđenje odnosa dvije susjedne države koji su u uzlaznoj putanji, rekao je za naš program crnogorski ambasador u Hrvatskoj Branko Lukovac:

"To znači da se odnosi Crne Gore i Hrvatske kreću uzlaznom linijom, i to veoma brzim tempom, u relativno kratkom vremenu od nezavisnosti i uspostavljenja punih diplomatskih odnosa. Posebno na političkom nivou, ali i u drugim oblastima, na ekonomskom planu, na planu kulture, unutrašnjih poslova, odbrane, uloge nacionalnih manjina ostvaren je izuzetno visok nivo kontakata, razumijevanja, povjerenja i saradnje, pa se ona vrlo često ovdje i od strane niza međunarodnih činilaca ističe kao primjer u regionu. Ovaj najnoviji rezultat međunarodnog tendera za gradnju prvog autoputa u Crnoj Gori potvrda je tako uspješnog razvoja odnosa naše dvije susjedne i mediteranske zemlje. Sve u svemu, mislim da će ovaj projekat biti izuzetno važan činilac daljeg pozitivnog razvoja odnosa Crne Gore i Hrvatske."

Narednih deset dana ponuđači koji nijesu prošli na tenderu za realizaciju najvrijednijeg projekta u istoriji Crne Gore imaju mogućnost da Ministarstvu saobraćaja dostave žalbe. Potom izvještaj o rang listi ide pred Savjet za izgradnju autoputeva koji će Vlade eventualno predložiti sklapanje ugovora. Konačnu odluku donosi Vlada. Crnogorski ministar saobraćaja Andrija Lompar je rekao da će prva dionica od Podgorice do Mateševa koštati 600 miliona, odnosno da to znači da će država u narednih trideset godina samo za ovu prvu dionicu morati da otplaćuje dvadeset miliona eura godišnje:

""Konstrukor" je troškove izgradnje dionice od Pogorice do Mateševa procijenio da 910 miliona eura. Za cijeli autoput "Konstruktor" je dostavio ponudu za troškove izgradnje 2,300 miliiona eura, a moram samo jednu napomenu da kažem, u privatno-javnom partnerstvu cijena izgradnje se drukčije računa nego u klasičnoj tenderskoj proceduri. To znači da je cijena bilo kakvih dodatnih troškova izgradnje prenesena na koncesionara u ovom slučaju na "Konstruktora" i bilo kakvi rizici pokriveni su tim 910 miliona što znači da neće biti povećanja cijena izgradnje."

Predstavnici opozicije sumnjaju u realni ekonomski i finansijski potencijal države. Emin Duraković, Demokratski centar:

"U koncesionom aranžmanu u kojem država praktično učestvuje sa između 63 i 70 posto je definitivno nezapamćen slučaj i pitanje je da li crnogorski ekonomski, i finansijski sistem uopšte mogu da izdrže toliko učešće."

Emin Duraković smatra da osim što je za državu naporan, princip privatno-javnog partnerstva, koji je primjenjen u ovom slučaju, odnosno gdje država učestvuje sa 70 posto za Crnu Goru nije povoljan:

"Možemo postaviti pitanje - zar nije bilo bolje da Crna Gora onda gradi kompletan autoput. Da obezbijedi još tih 30 posto, umjesto da sada dajemo koncesiju, gdje će u narednih 30 godina taj autoput biti u vlasništvu nekog "strateškog partnera", i da će on dobijati sve benefite od same izgradnje autoputa."

XS
SM
MD
LG