Dostupni linkovi

Rusko otimanje obale


Kotor
Kotor

Ruski vlasnici nekretnina u Crnoj Gori hiljadama hektara zemlje koju su kupili pripajaju i dijelove obale, uz prećutno odobravanje vlasti. Primjer je Arza, rt na ulazu u Boku Kotorsku. U javnom preduzeću koje gazduje obalom kažu da se tim problemom mora baviti neki drugi.

Iako je crngorska obala zakonski definisana kao javno dobro, pravo građana da mu pristupe sve češće ograničavaju kupci nekretnina koje nezakonito prisvajaju i priobalje sa plažama. Država ćuti, i tako saučestvuje u ograničavanju slobodnog kretanja državnim i morskim dobrom. Jedan od primjera je Arza gdje već skoro dvije godine obezbjeđenje u crnim uniformama zabranjuje slobodan prolaz putem, koji je državno vlasništvo, do plaža koje su Morsko dobro. U javnom preduzeću koje gazduje obalom kažu da se tim problemom mora baviti neki drugi. Rajko Radulović i Dragoljub Marković iz Javnog preduzeća Morsko dobro:
"To je po meni nedopustivo i niko nije odobrio da tamo neki čuvar nešto čuva, a ne znam ni što čuva. Nema potrebe da tamo stoji to uniformisano lice koje sprječava nekoga da prođe."
"Ako hajduk stoji na put, onda dođe organ reda i riješi stvar, isto ka sad da neko izađe na džadu put Cetinja. Tu treba da dođe policija, neće Direkcija za puteve."
Privatno obezbjeđenje na rtu Arza ne dozvoljava pristup plažama niti sa mora:
"Niko mu to nije odobrio, pogotovo ne ovo preduzeće, i treba da organi reda omoguće da se tamo normalno prolazi nekim javnim putem."
Ruska firma koja je od bivše Vojske Srbije i Crne Gore kupila prije tri godine stotinu hiljada kvadrata zemljišta na rtu Arza na ulazu u Boku, vezuje se za ime Marka Latinovića i firmu Junik Trejd. Nedavno je Latinović za naš radio govorio o svojim građevinskim naumima na Arzi, iako ne postoji urbanistički plan za taj dio hercegnovske opštine:
"Biće to turističko-hotelski kompleks, naravno hotel mora biti ekskluzivan, koji će imati marinu, imaće svoje plaže, imaće svoje neophodne trgovine, a niz padine kako se prostire tu će biti vile. Klastičnog stambenog naselja neće biti."
RSE: Da li je previđeno urbanističkim planom to što planirate?
LATINOVIĆ: Mislim, znate kako, mi kada smo kupovali bilo je predviđeno turističko naselje, ali naravno i generalni plan ne postoji, kao ni detaljni, a bez njih ništa.
I dok je morsko dobro rta Arza ruski investitor pripojio svojoj parceli uz ćutanje države i opštine Herceg Novi, podsjetimo da je riječ o firmi koja je izgradila Rusko selo nadomak Budve bez ijedne građevinske dozvole, a sada u saradnji opštinskih vlasti gradi gigantski poslovni centar u centru Budve. Junik Trejd je inače firma koju mediji dovode u vezu sa najvećom aferom pranja novca u Rusiji.
XS
SM
MD
LG