Dostupni linkovi

Kako ubiti vrijeme u zastojima?


Morača
Morača

Rekonstrukcija puta kroz Moraču od Podgorice do Kolašina uslovljava višesatne zastoje. Kako vozači ispunjavaju vrijeme čekajući da profunkcioniše najvažnija crnogorska saobraćajnica?

Dobrica iz Smedereva je vjerovao da za jedan dan može da dođe automobilom do Podgorice, tu završi posao i vrati se na radno mjesto u Smederevo. Tri dvosatna zastoja saobraćaja tokom jednog dana nije ukalkulisao u svoje putovanje, nego Dobrica je baš dobrica. Razumije žurbu i plan da se radovi okončaju do početka turističke sezone u Crnoj Gori:

"I treba da se sredi taman za more, kada počne sezona, a ja treba da se vratim odmah," kaže Dobrica.
Na nadmorskoj visini od iznad hiljadu metara, upravo zbog kašnjenja na posao teško je uživati u čistom vazduhu i visini. «Bilo bi dobro da mogu da uživam u ovoj ljepoti, u ovoj svježini, ali pošto žurim nije tako, moram da stignem sutra na posao,» kaže Dobrica.
Dragan iz Novog Sada je često na putevima. On je autoprevoznik. U zastoju na Crkvinama, makar vremena za razmišljanje ima na pretijek: «Baš nešto idem uz put i razmišljam što nisu od 12 do 2 napravili ta dva sata zastoja? Taman krenemo od gore s carine, dođemo ovde - zastoj i onda kasnimo dole u Podgoricu.»
On ipak dosta lijepog uspije pronaći čekajući par sati da se otvori put koji je u izgradnji «Čistog vazduha, iz čačanskih pečenjara prasetine i tako redom,» priča Dragan.
Ponajteže je Pljevljacima koji iz Srbije pođu za Podgoricu samo dvjesto kilometara, a nije lako. To Milan odlično zna jer: "Svaki drugi dan prođem ovako i zaista najgore je u svemu tome što nema jasno i vidno obilježeno da radovi traju tačno koliko je propisano nego ovako. Nikad se ne zna."
Milan četiri puta preko carine predje u odlasku i četiri puta u povratku, a Pljevljak je i u svoj glavni grad podgoricu ide. «Opet večeras moram da se vratim preko Bijelog Polja, jer mi je takav posao povezan. Svaki drugi dan tako i onda izračunajte koliko je to vremena i živaca.»
Branislav Brko Tomić iz Beograda je zastoj na Crkvinama iskoristio za brijanje. On u svojoj kabini kamiona ima inprovizovan frizeraj. «Svako jutro se brijem. Ovaj sastoj je prava prilika, da se ne izgubi vrijeme.»
Često na putevima, Tomić ima i kuhinjicu u svom kamionu. «Sve mora da bude tu. Kako bi, inače, prošli ovoliko zastoja,» kaže Tomić.
Rahman i njegovi prijatelji iz Novog Pazara imaju razumijevanja i dnevne novine da prekrate vrijeme: "Normalno da imamo razumijevanja. Ovo je za nas dobro da se put proširi. Ovo nije trpljenje, ovo je normalno. Čekamo. Ljudi se trude da nešto urade, valjda će biti nešto bolje,» kaže Rahman.
Goran iz Zagreba je u zastoju sa lap topom na Crkvinama u automobilu. «Dobro mi je došao u ovoj situaciji kada moram čekati. Ovo je još jedan dokaz da Crna Gora ide u pravom smjeru,» vjeruje Goran.
XS
SM
MD
LG