Dostupni linkovi

Vučić i Kurti sastaće se 26. juna


Kurti i Vučić na samitu lidera Zapadnog Bakana i EU u Skopju, 22.01.2024
Kurti i Vučić na samitu lidera Zapadnog Bakana i EU u Skopju, 22.01.2024

Lideri Srbije i Kosova, sastaće se naredne srede, 26. juna u Briselu, potvrdio je portparol Evropske unije (EU) Peter Stano.

Biće ovo prvi susret na najvišem političkom nivou u ovoj godini. Radi se u susretu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, a domaćini će biti šef evropske diplomatije Žozep Borel (Josep Borrell) i specijalni evropski izaslanik dijalog Miroslav Lajčak.

"Na poziv visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borela, premijer Republike Kosovo učestvovaće na narednom sastanku. Glavni fokus ovog sastanka biće implementacija osnovnog sporazuma i njegovog aneksa, kao i dalji put", kazali su iz kabineta premijera Aljbina Kurtija (Albin) za Radio Slobodna Evropa.

Evropska strana za sada nema detalja o agendi budućeg susreta lidera.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti poslednji put su se sastali 14. septembra prošle godine.

Tad se razgovaralo o primeni plana dogovora koji su lideri ranije tokom 2023. godine postigli u Briselu i Ohridu. Susret je bio neuspešan, a završio se time da je premijer Kosova otvoreno optužio evropskog posrednika Miroslava Lajčaka da "nije neutralan".

Desetak dana kasnije dogodio se napad u Banjskoj, gde su naoružane grupe Srba napale kosovsku policiju, ubivši jednog policijskog službenika. Tokom sukoba ubijena su i tri srpska napadača, što je izazvalo zabrinutost za stabilnost u regionu.

Krajem oktobra je bio još jedan neuspeo pokušaj da strane približe stavove gde su se uključili i ključni lideri iz evropskih zemalja: nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz), francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i italijnanska premijerka Džordžia Meloni (Giorgia).

Kurti i Vučić su imali odvojene sastanke sa evropskim liderima ali dogovor nije bio moguć.

Kurti je insistirao na potpisivanje paket sporazuma, a Vučić je to nastavio odbijati

I sporazumi koji su postignuti 27. februara 2023 u Briselu i aneks primene koji je usaglašen 18. marta 2023. u Ohridu, nemaju potpis lidera jer je to redovno odbijao predsednik Srbije.

Susret lidera u okviru dijaloga će biti održan u trenutku kad ističe mandat evropskim funkcionerima nakon što su se oni skoro pet godina bavili procesom normalizacije odnosa.

Josep Borelj će do jeseni vršiti funkciju šef evropske diplomatije. Naredne nedelje će biti poznato ko će ga naslediti. Miroslav Lajčak je imenovan za ambasadora EU u Švajcarskoj, ali će vršiti funkciju posrednika za dijalog dok se ne pronađe zamena.

XS
SM
MD
LG