Dostupni linkovi

Vijeće naroda RS bez saglasnosti o nacionalnosti Dragane Čavke


Tabla na ulazu u zgradu u kojoj se nalazi Vijeće naroda RS (arhivska fotografija)
Tabla na ulazu u zgradu u kojoj se nalazi Vijeće naroda RS (arhivska fotografija)

Vijeće naroda Republike Srpske na sjednici održanoj u Banjaluci 20. juna nije postiglo saglasnost o izboru Dragane Čavke za člana Upravnog odbora Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), javnog emitera ovog bh. entiteta.

Predmet je upućen Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda RS na dalje usaglašavanje, saopšteno je iz ovog tijela.

Ako ni tu ne bude saglasnosti, odlučivaće Ustavni sud RS.

O ovom slučaju se odlučivalo nakon što je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda 5. juna pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog njenog imenovanja.

Entitetska Narodna skupština je 28. maja izabrala Čavku za člana Upravnog odbora RTRS, nakon što se izjasnila kao Bošnjakinja.

Do tada se, kako prenosi agencija Srna, izjašnjavala kao Srpkinja.

"Mi tražimo da tamo gdje se imenuju Bošnjaci oni tamo budu i imenovani, a ne da neko bude 'profesionalni Bošnjak'", ranije je za Radio Slobodna Evropa izjavio Alija Tabaković, član Kluba Bošnjaka.

Čavka je članica Socijalističke partije, stranke koja je dio vladajuće koalicije u RS, predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata, strankom proruski orijentisanog predsjednika RS, Milorada Dodika.

Prema Zakonu o RTRS-u, Upravni odbor tog javnog emitera ima četiri člana i to po jednog iz reda svakog od konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine (Bošnjak, Hrvat i Srbin) i jednog iz reda Ostalih.

Državni Ustav propisuje da sve osobe imaju pravo na slobodu misli, savjesti i vjere. Nema formalne procedure kojim se "utvrđuje" koje nacionalnosti je neka osoba.

Jedino zakonsko ograničenje je da se kandidat - koji se prilikom kandidovanja za neku funkciju za koju je važna nacionalna pripadnost izjasnio da je određene nacionalnosti - ne može izjašnjavati drugačije do isteka mandata.

Ispunjavanje ove obaveze prati Centralna izborna komisija BiH.

Vijeće naroda RS ima četiri kluba koji broje po osam delegata iz konstitutivnih naroda i četiri delegata Ostalih naroda, odnosno ukupno 28 delegata.

Njegova osnovna funkcija je da štiti "vitalni nacionalni interes" konstitutivnih naroda u RS-u.

Oni se, između ostalog, tiču ostvarivanja prava da budu adekvatno zastupljeni u vlasti, a tu su i pitanja obrazovanja, vjeroispovijesti, jezika, njegovanja kulture, tradicije i kulturnog naslijeđa te sistema javnog informisanja.

XS
SM
MD
LG