Dostupni linkovi

Vidovdan na Kosovu obeležen bez incidenata


Obeležavanje Vidovdana na Gazimestanu, 28. jun 2024.
Obeležavanje Vidovdana na Gazimestanu, 28. jun 2024.

Na Gazimestanu, istorijskom spomeniku na oko 10-ak kilometara od Prištine, okupilo se nekoliko stotina Srba sa Kosova, iz Srbije i zemalja regiona kako bi obeležili 28. jun – Vidovdan.

Ovaj praznik je na Gazimestanu, služenjem parastosa obeležila i Srpska pravoslavna crkva, kao pomen na stradanje Srba u bici protiv turske vojske na Kosovu 1389. godine.

Skup je obezbeđivala Policija Kosova a prisutni su bili i pripadnici italijanskog KFOR-a.

Policija je saopštila da nije zabeležen nijedan slučaj koji bi uticao na okupljanje, osim pratnje lica u policijsku stanicu na razgovor po zakonskim procedurama.

Po završetku aktivnosti u popodnevnim časovima svi učesnici su se mirno razišli, navodi Policija Kosova.

Kosovska policija, kako se dodaje, ostaje posvećena primeni zakonskih zadataka i ovlašćenja, upravljanju bezbednosnom situacijom, i primeni Ustava Kosovo u cilju garantovanja mirnog i bezbednog okruženja za sve građane bez razlike.

Primetno je bio manji broj posetilaca nego ranijih godina. Policija ove godine nije dozvolila unošenje zastava ili bilo kakvih drugih simbola, osim crkvenih.

Prethodnih godina je bilo hapšenja zbog "izazivanja verske i nacionalne mržnje".

Vladika raško-prizrenski Teodosije je ranije rekao da su kosovske vlasti zabranile patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju da na Vidovdan dođe na Kosovo.

Poseta je zabranjena i direktoru Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Petru Petkoviću, zbog "provokativnih izjava i propagande protiv Kosova".

Inače, tradicionalno obeležavanje Vidovdana na Gazimestanu prošle godine je izostalo zbog pogoršane bezbednosne situacije na severu Kosova.

Umesto toga su pripadnici srpske zajednice 27. juna 2023. u Gračanici i Severnoj Mitrovici objavili "Vidovdansku deklaraciju", koju je podržala Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu koja ima podršku Beogarda.

Tom deklaracijom je najavljen odgovor ako se nastavi sa hapšenjima Srba na Kosovu, koji su učestvovali u sukobima sa pripadnicima KFOR-a ili policije.

"Vidovdanska deklaracija" je doneta usled povećanih tenzija nakon što je Srpska lista najpre novembra 2022. napustila kosovske institucije na severu a potom pozvala i na bojkot novih izbora po zakonima Kosova.

Tako su na vlast maja 2023. u četiri opštine na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku – došli albanski gradonačelnici koje većinsko srpsko stanovništvo ne prihvata.

Krajem maja prošle godine došlo je do sukoba između Srba i pripadnika KFOR-a, vojne misije NATO-a na Kosovu. Tom prilikom je bilo preko stotinu povređenih na obe strane.

Tenzije su kulminirale 24. septembra u Banjskoj na severu Kosova, kada je naoružana grupa Srba napala policiju Kosova i ubila jednog oficira.

Inače, Gazimestan na Kosovu je poznat i po govoru bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, koji 28. juna 1989. nije isključio "oružane bitke". Taj govor Slobodan Miloševića su mnogi videli kao najavu ratova, koji su i usledili 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji.

XS
SM
MD
LG