Dostupni linkovi

Kosovo zabranilo posetu Petkoviću zbog 'provokativnih izjava i propagande'


Petar Petković daje izjave za medije u Briselu, 18.08.2022.
Petar Petković daje izjave za medije u Briselu, 18.08.2022.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa da je direktoru Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Petru Petkoviću, odbijen zahtev za ulazak na Kosovo "zbog kršenja sporazuma o bilateralnim posetama, propagandnih izjava i njegovog provokativnog govora prema Kosovu i građanima Kosova".

Prethodno je Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije saopštila da je Petkoviću zabranjen ulazak na Kosovo 28. juna, kada pripadnici srpske zajednice i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju Vidovdan.

Kako se navodi u saopštenju, Petkoviću kosovske vlasti poslednjih godinu i po dana ne dozvoljavaju da poseti Kosovo "kako bi sa Srbima proslavio praznike ili im uručio pomoć".

"Do ove zabrane dolazi uoči nove runde dijaloga u Briselu na visokom političkom nivou i nema sumnje da je Kurti i na ovaj način želeo da pokaže da ga nikakva normalizacija odnosa ne zanima i da je jedina njegova politika kršenje svih postignutih sporazuma", saopšteno je iz Kancelarije.

Inače, Vidovdan je verski praznik, ali i dan kada Srbi sa Kosova, iz Srbije i zemalja regiona tradicionalno odlaze na Gazimestan kako bi odali pomen stradanju Srba u bici protiv turske vojske na Kosovu 1389. godine.

Gazimestan je istorijski spomenik na oko deset kilometara od Prištine. Poslednjih godina je bilo i hapšenja prilikom obeležavanja Vidovdana na Kosovu zbog "izazivanja verske i nacionalne mržnje".

Gazimestan na Kosovu je poznat i po govoru bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, koji 28. juna 1989. nije isključio "oružane bitke". Taj govor Slobodan Miloševića su mnogi videli kao najavu ratova, koji su i usledili 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Na isti dan 2001. godine Milošević je izručen Tribunalu u Hagu koji ga je optužio za ratne zločine. Preminuo je u pritvoru 2006. pre nego što mu je izrečena konačna presuda.

Uoči prošlogodišnjeg obeležavanja Vidovdana, pripadnici srpske zajednice su objavili "Vidovdansku deklaraciju", koju je podržala Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu koja ima podršku Beogarda.

Tom deklaracijom je najavljen odgovor ako se nastavi sa hapšenjima Srba na Kosovu, koji su učestvovali u sukobima sa pripadnicima KFOR-a ili policije.

Ta "Vidovdanska deklaracija" je doneta usled povećanih tenzija nakon što je Srpska lista najpre novembra 2022. napustila kosovske institucije na severu a potom pozvala i na bojkot novih izbora po zakonima Kosova.

Tako su na vlast maja 2023. u četiri opštine na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku – došli albanski gradonačelnici koje većinsko srpsko stanovništvo ne prihvata.

Krajem maja prošle godine došlo je do sukoba između Srba i pripadnika KFOR-a, vojne misije NATO-a na Kosovu. Tom prilikom je bilo preko stotinu povređenih na obe strane.

Tenzije su kulminirale 24. septembra u Banjskoj na severu Kosova, kada je naoružana grupa Srba napala policiju Kosova i ubila jednog oficira.

XS
SM
MD
LG