Dostupni linkovi

Kosovska policija zaplijenila oružje na sjeveru


Dio oružja koje je zaplijenila policija Kosova tokom operacije na sjeveru, 14. juna 2024.
Dio oružja koje je zaplijenila policija Kosova tokom operacije na sjeveru, 14. juna 2024.

Kosovska policija saopštila je kako je zaplijenila oružje tokom operacije na sjeveru zemlje.

Policija je saopštila kako su pretražene dvije lokacije koje se dovode u vezu s dvije osobe, za koje je rekla da su "bivši pripadnici Civilne zaštite i pripadnici terorističke skupine Banjska".

Prema navodima policije, obje pretražene lokacije u sjevernom dijelu Mitrovice povezane su sa osobama za kojima se treaga, Žarkom Cvetkovićem i Marjanom Radojevićem.

Operativne aktivnosti, saopštila je policija, provedene su u saradnji s Kosovskom obavještajnom agencijom i građanima.

"Dobili smo informacije o ovim lokacijama i o ovom oružju", rekao je na konferenciji za novinare u petak zamjenik direktora policije za region Sjever Veton Elšani.

Policija je saopštila da je tokom akcije oduzela, između ostalog, 30 komada sumnjivog eksploziva, dugačke puške, patrone, pištolje, kutije sa sumnjivim supstancama, pancire i uniforme.

U septembru 2023. oružana grupa Srba napala je kosovsku policiju u Banjskoj, ubivši narednika Afrima Bunjakua. U razmjeni vatre ubijena su tri napadača.

Kosovo smatra Srbiju odgovornom za organizovanje i izvođenje napada, što Beograd negira. Odgovornost za napad preuzeo je bivši potpredsjednik Srpske liste, Milan Radoičić.

Smatra se da se Radoičić trenutno nalazi u Srbiji. Decembra prošle godine, Međunarodna policijska agencija (INTERPOL) je na zahtjev Kosova izdala nalog za hapšenje Radoičića.

Međunarodna zajednica je više puta zatražila da odgovorni za napad budu izvedeni pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG