Dostupni linkovi

EU traži da se ne politizuje festival 'Mirëdita, dobar dan'


Sa održavanja festivala "Mirëdita, dobar dan" u Prištini, 5. maja 2023.
Sa održavanja festivala "Mirëdita, dobar dan" u Prištini, 5. maja 2023.

Zvaničnici Evropske unije smatraju da političari na Kosovu i Srbiji ne bi trebali politizovati festivale koje promovišu razmenu zemalja u kulturnom smislu, kao što je festival "Mirëdita, dobar dan".

"Važno je uzdržati se od zapaljivog jezika i politizacije onoga što je u suštini kulturna inicijativa organizacija civilnog društva koje žele da promovišu međukulturnu i međuljudsku razmenu. Takve razmene su važan deo normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i događaj bi trebalo da se održi", rekao je za Radio Slobodna Evropa portparol EU, Peter Stano.

Stano je reagovao pošto su pojedini zvaničnici u Beogradu zatražili otkazivanje ovog festivala koji promoviše kulturnu saradnju Srbije i Kosova.

"Organizatori treba da budu u mogućnosti da rade u bezbednom okruženju, a svi građani koji žele da uživaju u festivalu treba da to učine u skladu sa svojim pravom na slobodu izražavanja i mirno okupljanje", naveo je Stano.

Pozivi za otkazivanje ili odlaganje festivala stižu i zbog toga što se trodnevna manifestacija poklapa sa Vidovdanom.

Ovaj verski i državni praznik obeležava se 28. juna u znak sećanja na Kosovsku bitku, kada su se 1389. godine sukobile srpska i turska vojska.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je najpre apelovao na organizatore da zbog preklapanja sa Vidovdanom razmotre odlaganje festivala, a potom i na otkazivanje.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić izjavio je 15. juna da, dok je on na čelu glavnog grada, Grad Beograd neće davati nijednu vrstu saglasnosti za održavanje festivala "Mirëdita, dobar dan" koji predstavlja savremenu kulturnu i društvenu scenu Kosova.

Iako ocenjuje da je taj festival "hvale vredna inicijativa" civilnog društva koja doprinosi izgradnji mostova između ljudi na Kosovu i Srbiji kroz kulturne aktivnosti, Stano traži od organizatora da razmisle na implikacije koje određeni datumi imaju na održavanje ovog festivala.

"Napominjemo da organizatori pokažu fleksibilnost u prilagođavanju datuma festivala, kako bi izbegli moguće nesporazume i obezbedili da se učesnici osećaju prijatno da se pridruže kulturnim događajima, imajući u vidu osetljivost u vezi sa određenim datumom", naveo je Stano u izjavi.

Festival "Mirëdita, dobar dan" se održava jednom godišnje, naizmenično u Prištini i Beogradu, sa ciljem da Kosovu približi srpsku kulturnu scenu, odnosno da publici iz Srbije predstavi savremenu kulturno-umetničku scenu Kosova.

Ove godine se održava u Beogradu od 27. do 29. juna.

Događaj organizuju nevladine Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske inicijative iz Srbije i Integra sa Kosova.

Od osnivanja 2014. godine, manifestaciju u Beogradu prate protesti desničarskih organizacija i partija u pokušaju da spreče njeno održavanje.

Sada takvi pozivi dolaze sa najviših zvaničnih adresa.

XS
SM
MD
LG