Dostupni linkovi

U Foči obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu


Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu u Foči, 19. juni 2024.
Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu u Foči, 19. juni 2024.

U Foči, na istoku Bosne i Hercegovine, 19. juna je obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu.

Obilježavanje je organizovalo Udruženja žrtava rata "Foča 92-95" pod sloganom "Sjećamo se da se nikada ne zaboravi".

Generalna skupština UN-a je rezolucijom iz 2015. proglasila 19. jun za Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, kako bi se podigla svijest o potrebi okončanja seksualnog nasilja u ratu, odala počast preživjelim žrtvama, te im se osigurala pravda i obeštećenje.

"Ovaj dan je prilika da se osvrnemo na rješavanje nasljeđa seksualnog nasilja počinjenog tokom rata devedesetih u BiH, kako bismo osigurali pravdu i obeštećenje za sve preživjele žrtve ovog užasnog zločina", rekla je uoči obilježavanja predsjednica Udruženja "Foča 92-95" Midheta Kaloper, javila je Federalna novinska agencija (FENA).

Istakla je da preživjelim žrtvama seksualnog nasilja u BiH život dodatno otežavaju egzistencijalni problemi, kao i sporo procesuiranje ratnih zločinaca.

Obilježavanju u Foči je prisustvovala i zamjenica šefa misije Sjedinjenih Američkih Država u BiH Deborah Mennuti, kako bi odala počast preživjelim žrtvama seksualnog nasilja koje je tamo počinjeno tokom rata 1992-1995.

"SAD pohvaljuju usvajanje Zakona o civilnim žrtvama rata od strane Vlade Federacije BiH, koji žrtvama daje niz prava i omogućava priznavanje djece rođene ratnim silovanjem kao civilnih žrtava, te pozivamo sve relevantne institucije BiH da nastave tražiti pravdu za žrtve i omoguće im da posjete i obilježe ova mjesta stradanja", navela je Ambasada na mreži X.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) usvojio je u julu prošle godine Zakon o zaštiti civilnih žrtva rata, na koji su žrtve čekale skoro tri decenije.

Zakonom su od tada kao civilne žrtve rata zaštićene i žrtve silovanja i seksualnog zlostavljanja, te djeca rođena iz ovog zločina, te su im omogućeni prihodi po tom osnovu.

Predstavnici udruženja koja okupljaju djecu rođenu iz čina ratnog silovanja pozdravili su usvajanje ovog zakona jer su "prepoznata kao posebna, jednakopravna kategorija društva, te su im dodijeljena prava koja im nisu bila dostupna od njihovog rođenja."

U BiH nema podataka o broju djece koja su rođena nakon ratnog silovanja.

U izvještajima međunarodnih aktera u BiH, procjenjuje se da je u periodu od 1992. do 1995. godine silovano između 20.000 i 50.000 žena, djevojčica i muškaraca.

Međutim, podaci Federalnog ministarstva rada i socijalne politike Federacije BiH govore da mjesečnu naknadu prima oko 1.000 žena žrtava seksualnog nasilja u ratu.

XS
SM
MD
LG