Dostupni linkovi

Pentagon objavio paket pomoći Ukrajini od šest milijardi dolara


Lloyd Austin na pres-konferenciji u Pentagonu, Washington, SAD, 26. aprila 2024.
Lloyd Austin na pres-konferenciji u Pentagonu, Washington, SAD, 26. aprila 2024.

Američki sekretar za odbranu Lloyd Austin objavio je u petak veliki paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od šest milijardi dolara.

"To će nam pomoći da osiguramo nove kapacitete za ukrajinsku industriju", rekao je na pres-konferenciji nakon sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, na dvogodišnjicu njenog osnivanja.

Kako je rekao, Sjedinjene Države će poslati predviđenu pomoć "što je prije moguće", prenosi Glas Amerike (VOA).

"Koalicija za Ukrajinu stoji zajedno, nećemo se pokolebati, nećemo posustati i bit ćemo uspješni u odvraćanju ruske agresije", naglasio je.

Austin je poručio da će Kontakt grupa za odbranu Ukrajine, koju čini više od 50 zemalja a okuplja se jednom mjesečno, također pomoći u stvaranju samostalne ukrajinske odbrambene industrije, ojačati ukrajinske kapacitete u protuzračnoj odbrani i informacijskoj tehnologiji, uklanjanju mina i dronovima.

Šef Pentagona je istakao da koalicija pokazuje da je svijet motiviran suprotstaviti se ruskoj agresiji na Ukrajinu.

"Nacije koje su se danas ovdje okupile znaju šta je ulog za Ukrajinu, Evropu, Sjedinjene Države i svijet", rekao je. "Ako Putin (Vladimir, ruski predsjednik) pobijedi u Ukrajini, sigurnosne posljedice bi bile globalne", rekao je Austin. "Kao što je predsjednik Biden (Joe, američki predsjednik) rekao, Putin se neće zaustaviti na Ukrajini".

Austin je izrazio zahvalnost Kongresu što je usvojio dodatni paket pomoći u vrijednosti od 95 milijardi dolara, navodeći da će on pomoći Ukrajini da nastavi borbu za odbranu svojih teritorija.

Dodatni paket pomoći u vrijednosti do milijardu dolara usvojen je ranije ove sedmice.

Taj paket je dat Kijevu na osnovu predsjedničkih ovlasti (PDA), a oružje, oprema i municija se povlače iz američkih vojnih zaliha da bi se zadovoljile kratkoročne potrebe Ukrajine.

To uključuje municiju za HIMARS, i granate kalibra 155 milimetara, pješadijska borbena vozilima Bradly, Javelin i drugo hitno potrebno oružje.

Glasnogovornik Pentagona, general-major Patrick Ryder rekao je da će paket vjerovatno sadržati kapacitete za artiljeriju i protuzračnu odbranu.

Oba paketa su dio zakona o financiranju pomoći Ukrajini u vrijednosti od 61 milijarde dolara, koji je predsjednik Joe Biden potpisao u srijedu. Kongres je prethodni put usvojio dodatnu pomoć za Ukrajinu 2022. godine.

Na virtualnom sastanku Kontakt grupe u petak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su Kijevu potrebne rakete Patriot kako bi se napravio zračni štit od ruskih raketnih napada.

Kontakt grupa je pomjerila "nebo i zemlju" od aprila 2022. godine da bi pronašla i osigurala milione rundi municije, raketne sisteme, oklopna vozila, čak i avione da pomogne Ukrajini odgovoriti na rusku invaziju", izjavio je sekretar za odbranu Austin.

Ukrajina se mjesecima žali na nestašicu oružja na bojnom polju, posebno u protuzračnoj odbrani i artiljerijskoj municiji. Dužnosnici navode da je Moskva ispaljivala deset rundi artiljerije na svaku jednu ukrajinsku.

Sjedinjene Države su također po prvi put potvrdile da će osigurati balističke projektile dugog dometa poznate kao ATACM, koje omogućavaju Ukrajini da vrši udare duboko unutar teritorija koje je okupirala Rusija, bez potrebe da se izlaže detekciji dronova ili utvrđenoj ruskoj odbrani.

Rumunjska proširuje NATO zračnu bazu u blizini Crnog mora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

XS
SM
MD
LG