Dostupni linkovi

TikTok trag američkog vojnika uhapšenog u Rusiji kojeg je ostavila 'žena' Ruskinja


Narednik Gordon Black (lijevo) i njegova "žena" Ruskinja Aleksandra Vaščuk
Narednik Gordon Black (lijevo) i njegova "žena" Ruskinja Aleksandra Vaščuk

Pogledi na život jednog američkog vojnika uhapšenog u Rusiji pod optužbom za krađu vidljivi su na više video snimaka na platformi TikTok, koje je postavila Ruskinja koja je identifikovala američkog vojnika kao svog "muža", piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Portparolka suda u ruskom gradu na dalekom istoku Vladivostoku rekla je 7. maja da je američki narednik Gordon Black uhapšen pet dana ranije pod optužbom da je "nanio značajnu štetu građaninu zbog krađe".

Vojska Sjedinjenih Američkih Država je potvrdila da je Rusija uhapsila američkog vojnika 2. maja, ali da ga nije javno identifikovala.

AP je u međuvremenu citirao nekoliko neidentifikovanih američkih zvaničnika koji su rekli da je Black optužen za krađu od svoje dugogodišnje djevojke, sa kojom je ranije imao vezu dok je bio stacioniran u Južnoj Koreji.

RSE je pronašao TikTok nalog Blackove partnerke, rođene u Vladivostoku Aleksandre Vaščuk, koja je objavila brojne zajedničke video snimke u Južnoj Koreji, uključujući najmanje jedan koji prikazuje Blacka u američkoj uniformi.

Među stotinama TikTok video snimaka koje je postavila Vaščuk (31) je nekoliko u kojima ona naziva Blacka svojim "mužem" i nježno ga zove "pindos", što je ruski žargon za Amerikance koja se otprilike prevodi kao "jenki panker".

In Uniform
molimo pričekajte
In Uniform

No media source currently available

0:00 0:00:31 0:00

Čini se da je većina zajedničkih video snimaka para između 2022. i 2023. snimljena u Južnoj Koreji, gde Vaščuk na TikToku kaže da je živela duže od pet godina.

Black je bio stacioniran u Južnoj Koreji i trebalo je da se vrati u Teksas, ali je umjesto toga otputovao u Rusiju, navode zvaničnici Sjedinjenih Država. Njegovo pritvaranje je poslednje u nizu hapšenja državljana SAD u Rusiji na koje se naširoko gleda kao na pokušaj Kremlja da napravi rezervnu moneta za razmjenu zatvorenika sa Zapadom.

Među njima su novinarka RSE Alsu Kurmaševa i Evan Gershkovich, novinar Wall Street Journala, koje je Rusija uhapsila po optužbama koje oni i njihovi poslodavci odbacuju kao politički motivisane.

RSE nije mogao da potvrdi da li je Vaščuk upravo osoba zbog koje je Black optužen za krađu. Pozivi 7. maja na telefonski broj koji ima veze sa Vaščukovom ostali su bez odgovora.

Na jednom od video snimaka postavljenih na TikTok nalog Vaščukove, koji je zatvorila za javnost 7. maja, vidi se Black u američkoj uniformi na kojoj se ističe njegovo ime.

U jednom video snimku, Vaščuk traži od Black da komentariše američko-ruske odnose za njene pratioce. On ponavlja nekoliko tačaka razgovora koje Kremlj često koristi da opravda invaziju na Ukrajinu iz februara 2022., nazivajući NATO "prilično agresivnim".

"Razumijem poziciju Rusije, očigledno. Oni žele da brane svoju zemlju", kaže Black na snimku prije nego što se Vaščuk ubacuje i kaže da je bivši američki predsjednik Predsjednik Donald Trump "bolji" od sadašnjeg predsjednika Joea Bidena.

U.S.-Russia Relations
molimo pričekajte
U.S.-Russia Relations

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

U opuštenijim video snimcima, Vaščuk i Black se mogu vidjeti kako se zabavljaju u barovima i razgovaraju o kultnim ruskim filmovima Brat i Brat 2, pri čemu Black kaže da je zaspao tokom prvog filma, u kojem glumi pokojna ruska filmska zvezda Sergej Bodrov.

In The Club
molimo pričekajte
In The Club

No media source currently available

0:00 0:00:12 0:00

Black izgovara pregršt ruskih fraza u nekoliko video snimaka, uključujući i rusku frazu za "jebi se" nakon što ga Vaščuk podstiče na to.

Kitchen Conversation
molimo pričekajte
Kitchen Conversation

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00

U jednom video snimku, Vaščuk snima u blizini američke baze Humphreys, koji se nalazi oko 60 kilometara dalje od Seula.

Camp Humphreys
molimo pričekajte
Camp Humphreys

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

CBS News je citirao Blackovu majku Melody Jones koja je rekla da je njen sin otputovao u Rusiju da posjeti svoju djevojku.

"Molim vas, nemojte ga mučiti ili povrijediti", rekla je Jones za CBS News na pitanje da li ima poruku za Rusiju.

Neidentifikovani američki zvaničnici koje je citirao Associated Press, rekli su da su se Black i njegova ruska devojka prošle godine posvađali nakon čega se ona iz Južne Koreje vratila u Rusiju.

AP je takođe citirao zvaničnike koji su rekli da Black nije obavijestio svoju jedinicu da putuje u Rusiju dok je u suštini bio na odsustvu tokom povratka u Sjedinjene Države i da nije dobio dozvolu da putuje tamo.

Jedna fotografija Blacka i Vaščuk koju su objavili ruski državni mediji je selfi koji je američki vojnik snimio dok je par sjedio u restoranu.

U proljeće 2023. godine Vaščuk je tu istu fotografiju postavila na svoju Facebook stranicu, koju je zatvorila za javnost 7. maja, ali je Black potpuno uklonjen sa slike.

*Saradnja na tekstu Sergej Dobrinjin, Mark Krutov i Maja Živanović

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG