Dostupni linkovi

U Srbiji uhapšen osumnjičeni za ratni zločin na Kosovu 1999, rekao Dačić


Policijski automobili u Beogradu. Ilustrativna fotografija
Policijski automobili u Beogradu. Ilustrativna fotografija

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je 3. jula da je uhapšeno lice osumnjičeno za zločine počinjene u maju 1999. godine na Kosovu nad pripadnicima Vojske Jugoslavije.

"Policijski službenici Službe za otkrivanje ratnih zločina uhapsili su, i uz krivičnu prijavu za izvršeno krivično delo ratni zločin nad zarobljenicima, priveli na saslušanje i dalje postupanje Tužilaštvu za ratne zločine, osumnjičenog F. K. (1968)", navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Lice se, kako je naveo Dačić, sumnjiči za počinjene zločine u maju 1999. godine u rejonu sela Košare na Kosovu nad pripadnicima Vojske Jugoslavije.

Ministarka pravde u Vladi Kosova Aljbulena Hadžiu (Albulena Haxhiu) je 1. jula od ministarke pravde u Vladi Srbije Maje Popović zatražila transfer kosovskih državljana koji su uhapšeni i nalaze se u pritvoru u Srbiji.

Tada su se u pritvoru u Srbiji nalazila četvorica državljana Kosova: Nezir Mehmetaj, Hasan Dakaj, Sadik Duraku i Tefik Mustafa koji su uhapšeni pod sumnjom da su počinili ratne zločine tokom rata na Kosovu.

Hadžiu je tada ocenila da je pitanje ratnih zločina u nadležnosti zemlje u kojoj su se dela dogodila, u ovom slučaju Kosova.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, odnosno smatra ga delom svoje teritorije.

U Nacionalnoj strategiji Srbije za procesuiranje ratnih zločina od 2021. do 2026., navodi se da ima pravo i nadležnost da se bavi zločinima počinjenim tokom oružanih sukoba 90-ih godina.

XS
SM
MD
LG