Dostupni linkovi

Hadžiu od Srbije traži da na Kosovo vrati uhapšene za ratne zločine


Kosovska Ministarka pravde Aljbulena Hadžiu 7. decembra 2023.
Kosovska Ministarka pravde Aljbulena Hadžiu 7. decembra 2023.

Ministarka pravde u Vladi Kosova, Aljbulena Hadžiu (Albulena Haxhiu), je od ministarke pravde u Vladi Srbije Maje Popović, zatražila transfer kosovskih državljana koji su uhapšeni i nalaze se u pritvoru u Srbiji.

Hadžiu je to zatražila pismom koje je ministarki Popović prosledila prošle nedelje i koje je objavila na svom Facebook profilu.

Trenutno se u pritvoru u Srbiji nalaze četvorica državljana Kosova: Nezir Mehmetaj, Hasan Dakaj, Sadik Duraku i Tefik Mustafa.

Oni su uhapšeni pod sumnjom da su počinili ratne zločine tokom rata na Kosovu.

Hadžiu je ocenila da je pitanje ratnih zločina u nadležnosti zemlje u kojoj su se dela dogodila, u ovom slučaju Kosova.

"U tom smislu, Nezir Mehmetaj, Hasan Dakaj, Sadik Duraku i Tefik Mustafa, moraju biti vraćeni na Kosovo kako bi im se sudilo na pravičan i nepristrasan način", navodi se u pismu.

Međutim, Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, odnosno smatra ga delom svoje teritorije.

U Nacionalnoj strategiji Srbije za procesuiranje ratnih zločina od 2021. do 2026., navodi se da ima pravo i nadležnost da se bavi zločinima počinjenim tokom oružanih sukoba 90-ih godina.

Radio Slobodna Evropa se obratio Ministarstvu pravde sa upitom da li su dobili pismo od kosovske ministarke pravde, te da li će se njen zahtev razmatrati.

Do objavljivanja ove vesti odgovor nije stigao.

Kosovo i Srbija su 2013. godine, uz posredovanje Evropske unije, postigle Sporazum o međusobnoj pravnoj saradnji, ali ona na terenu ne postoji.

XS
SM
MD
LG