Dostupni linkovi

Rumunija zadnja prepreka na Ruteovom putu ka čelu NATO-a


Holandski premijer Mark Rute tokom posjete Ukrajini 1. marta 2024.
Holandski premijer Mark Rute tokom posjete Ukrajini 1. marta 2024.

Rumunija je posljednja zemlja koja još nije podržala dugogodišnjeg holandskog premijera Marka Rutea za poziciju narednog generalnog sekretara NATO-a, nakon što je, poslije sastanaka u Briselu, Mađarska odustala od svojih primjedbi.

Kako piše redakcija RSE na engleskom jeziku čini se i da je slovački predsjednik signalizovao podršku svoje zemlje Ruteovom mandatu.

Transatlantski vojni savez traži konsenzus među svoje 32 članice u pogledu nasljednika Norvežanina Jensa Stoltenberga, koji će sa mjesta generalnog sekretara odstupiti u oktobru.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Turska rekle su da će podržati Ruteovu kandidaturu.

Jedan od glavnih protivnika, Mađarska, odustala je od svog otpora 18. juna kada je premijer Viktor Orban rekao da je Rute pristao da poštuje dogovor postignut sa Stoltenbergom da mađarsko osoblje neće učestvovati u aktivnostima NATO-a u Ukrajini i da nikakva mađarska sredstva neće koristiti za njihovu podršku.

"U svjetlu njegovog obećanja, Mađarska je spremna da podrži kandidaturu premijera Rutea za generalnog sekretara NATO-a", rekao je Orban u objavi na društvenoj mreži X.

Stoltenberg na sastanku sa predsjednikom SAD-a Džozefom Bajdenom u Vašingtonu 17. juna
Stoltenberg na sastanku sa predsjednikom SAD-a Džozefom Bajdenom u Vašingtonu 17. juna

Stoltenberg, koji se 17. juna sastao sa predsjednikom SAD-a Džozefom Bajdenom, rekao je na konferenciji za medije u Vašingtonu da Orbanova najava čini "očitim da smo vrlo blizu zaključka u savezu".

"Mislim da je to dobra vijest. Mislim da je Mark Rute vrlo jak kandidat", dodao je generalni sekretar.

Rute je 17. juna rekao da ostaje "oprezno optimističan u pogledu Mađarske".

Ranije 18. juna, novi slovački predsjednik Peter Pelegrini rekao je da je njegova zemlja spremna da podrži Rutea za čelno mjesto NATO-a.

"Nakon završne rasprave s Markom Ruteom i konsultacija sa slovačkom vladom, Slovačka može da ga zamisli kao šefa NATO-a", rekao je Pelegrini na brifingu.

Slovaci su među najproruski orjentisanijim članicama EU i NATO-a, a ljevičarski populistički premijer Robert Fico zaustavio je isporuke oružja Ukrajini nakon što je imenovan za premijera u oktobru.

Poput Orbana, i Fico se javno protivio članstvu Ukrajine u NATO-u.

Rute je sada na rubu jednoglasne podrške koja mu je potrebna da bude izabran za tu poziciju, a samo se Rumunija među 32 članice vojnog saveza nije izjasnila da li će podržati njegov četvorogodišnji mandat.

Rumunski predsjednik Klaus Iohanis tražio je mjesto čelnika NATO-a za sebe.

XS
SM
MD
LG