Dostupni linkovi

Skupština RS o Deklaraciji sa 'Svesrpskog sabora' početkom jula


Sjednica Narodne skupštine RS u Banjaluci (arhivska fotografija)
Sjednica Narodne skupštine RS u Banjaluci (arhivska fotografija)

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) će 2. jula u Banjaluci razmatrati Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena na tzv. "Svesrpskom saboru" održanom 8. juna u Beogradu.

To je odlučeno na sjednici Kolegijuma parlamenta ovog bh. entiteta, održanoj u Banjaluci u četvrtak, 20. juna.

Prethodiće joj Svečana sjednica NSRS, na kojoj će se poslanicima obratiti predsjednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić.

Kako je najavio predsjednik NSRS Nenad Stevandić na pres konferenciji nakon Kolegijuma, prije svega će biti konstituisan parlamentarni forum Srbije i RS, kojem će prisustvovati po 11 poslanika oba parlamenta.

Na sjednici će se raspravljati o nekoliko zakona, uključujući izmjene Zakona o geološkim istraživanjima i Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem.

Tema će biti i dopune Zakona o upotrebi zastave, grba i himne.

"Pronašli smo način kako da himnu 'Bože pravde' i grb Nemanjića vratimo u upotrebu u institucije Republike Srpske i izražavam zadovoljstvo što je ova tačka dobila mjesto u dnevnom redu redovne sjednice", kazao je Stevandić.

Himna "Bože pravde" i grb sa dvoglavim orlom, kao entitetski simboli, stavljeni su 2007. godine van snage jer ne predstavljaju sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG