Dostupni linkovi

Sud u Švedskoj oslobodio bivšeg Asadovog generala optužbi za ratne zločine


Okružni sud u Stockholmu (Ilustracija)
Okružni sud u Stockholmu (Ilustracija)

Sud u Stockholmu oslobodio je 20. juna bivšeg sirijskog generala optužbi za ratne zločine, ocijenivši da tužitelji nisu dokazali njegovu navodnu umiješanost u napade izvršene tokom rata u zemlji, javio je AFP.

Bivši brigadni general Mohamed Hamo (65), koji živi u Švedskoj i jedan od najviših sirijskih vojnih dužnosnika kojima se sudilo u Europi, bio je optužen za "pomaganje i poticanje" ratnih zločina u prvoj polovici 2012. godine.

Okružni sud u Stockholmu je u presudi naveo da, dok je sirijska vojska koristila "neselektivne napade" u to vrijeme, tužiteljstvo nije dokazalo da je Hamova divizija bila umiješana u te napade ili da je on imao ulogu u opskrbi oružjem za napade.

U svojoj ulozi brigadnog generala i čelnika jedinice za naoružanje 11. divizije, tužiteljstvo je tvrdilo da je Hamo navodno pomogao koordinirati opskrbu oružjem i streljivom jedinicama koje su sudjelovale u takvim napadima u blizini gradova Homsa i Hame.

"Glavna pitanja u slučaju su je li 11. divizija sirijske vojske sudjelovala u neselektivnim napadima u određenim područjima i je li optuženi sudjelovao u naoružavanju divizije u tim napadima", napisala je sutkinja Katarina Fabian.

'Nema dovoljno dokaza'

"Prema Okružnom sudu, nema dokaza koji bi razjasnili ova pitanja. Dokazi koje je iznijelo tužiteljstvo stoga nisu ocijenjeni dostatnim da se optuženik osudi za kazneno djelo", rekla je sutkinja Fabian.

Rat između režima predsjednika Bašara al-Asada i naoružanih oporbenih skupina, uključujući tzv. Islamsku državu, koja je na UN-ovoj listi terorističkih organizacija, izbio je nakon što je vlada razbila mirne prodemokratske proteste 2011. godine

Ubijeno je više od pola miliona ljudi, raseljeni su milioni, a rat je opustošio sirijsku ekonomiju i uništio infrastrukturu.

Tužiteljstvo je tvrdilo da su "rasprostranjeni zračni i kopneni napadi" sirijske vojske prouzročili štetu "u razmjeru koji je nerazmjeran s obzirom na konkretne i neposredne opće vojne prednosti koje se mogu očekivati".
Hamo je zanijekao odgovornost, a njegova advokatica Mari Kilman rekla je sudu da se oficir ne može smatrati odgovornim za radnje "jer je djelovao u vojnom kontekstu i morao je slijediti naredbe".

"Ono što je vrijedno pažnje u ovom slučaju je da je ovo prvo suđenje koje se tiče ratovanja sirijske vojske. To jest, kako je ratovanje vođeno", rekla je Aida Samani, viša pravna savjetnica u skupini za ljudska prava Civil Rights Defenders, koja je pratila suđenje.

'I dalje važno'

"Niti jedan europski sud dosad se nije bavio ovim pitanjem i utjecajem na živote civila i infrastrukturu. Vjerojatno je razočaravajuće za žrtve i one koji su pogođeni ovim ratnim zločinima", rekla je Samani nakon objave oslobađajuće presude.

"Istodobno, Okružni sud zaključuje da nekoliko od ovih napada predstavlja ratne zločine i to je samo po sebi važno, da jedan neovisni sud prvi put to potvrđuje", nastavila je.

Hamo je najviši vojni dužnosnik kojemu se osobno sudi u Europi, iako su druge zemlje pokušale podići optužnice protiv viših pripadnika vojske, piše AFP.

U martu su švicarski tužitelji optužili Rifata al-Asada, ujaka predsjednika Bashara al-Assada, za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Međutim, i dalje je malo vjerojatno da će se Rifaat al-Asad, koji se nedavno vratio u Siriju nakon 37 godina progonstva, pojaviti na suđenju, čiji datum tek treba biti određen.

Švicarski zakon dopušta suđenja u odsutnosti pod određenim uvjetima.

U novembru je Francuska izdala međunarodnu tjeralicu za Bašarom al-Asadom, optužujući ga za sudioništvo u zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima zbog kemijskih napada 2013. godine.

Tri druga međunarodna naloga također su izdana za hapšenje Mahera, brata Bašara al-Asada, de facto šefa elitne Četvrte divizije vojske, te još dvojice generala.

U maju je pariški sud također odredio doživotne zatvorske kazne za trojicu visokih sirijskih sigurnosnih dužnosnika zbog sudioništva u zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima, piše AFP.

Optuženima Aliju Mamluku, bivšem šefu Ureda za nacionalnu sigurnost, Jamilu Hasanu, bivšem direktoru obavještajne službe zračnih snaga, i Abdelu Salamu Mahmudu, bivšem šefu obavještajaca, suđeno je u odsutnosti, ali postoje međunarodni nalozi za njihovo hapšenje.

U januaru 2022. njemački sud osudio je bivšeg pukovnika Anvara Raslana na doživotni zatvor zbog zločina protiv čovječnosti. Bilo je to prvo međunarodno suđenje za "državno sponzorirano mučenje" u Siriji, a žrtve su ga pozdravile kao pobjedu pravde.

XS
SM
MD
LG