Dostupni linkovi

Opozicija u Crnoj Gori spriječila premijera Spajića da odgovara na pitanja poslanika


Najjača opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) spriječila je 1. jula održavanje premijerskog sata, sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj je premijer Milojko Spajić trebalo da odgovara na poslanička pitanja.

Na početku premijerskog sata poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da je tokom proteklih nekoliko mjeseci premijerski sat odgađan četiri ili pet puta, a da se to posljednji put desilo "na nezabilježen način u modernoj političkoj istoriji Crne Gore".

Potom su svi poslanici DPS-a izašli iz klupa i blokirali govornicu Skupštine, zahtijevajući od predsjednika parlamenta Andrije Mandića da prekine sjednicu.

Naime, premijerski sat je bio zakazan za subotu, 27. jun ali je odgođen jer je noć ranije premijer Spajić najavio da neće doći da odgovara na poslanička pitanja jer je, kako je rekao, navodno putovao u Brisel.

Međutim opozicija je posumnjala u istinitost navoda premijera i konstatovala da je Spajić otkazao dolazak u Skupštinu iz Podgorice, a ne iz Brisela.

"Premijer je iz Podgorice poslao poruku da u subotu neće bitu u parlamentu, zbog navodnih obaveza u Briselu. Pokazao je apsolutno nepoštovanje stotine hiljada građana. To više nećete raditi ovdje, pa ćete doći drugi put kada vas parlament pozove“, rekao je poslanik Nikolić prije blokade rada parlamenta.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je uvažio njihov zahtjev i prekinuo sjednicu:

"Moramo da uvažimo najjači opozicioni klub. Sledeći premijerski sat održaćemo kad smo dogovorili, 19. jula. Ako se premijer ne pojavi tada imate dovoljno potpisa da pokrenete inicijativu za razrješenje Vlade".

Premijer je nakon toga, odgovarajući na pitanja novinara, poručio da je prekid zasjedanja "legitiman vid protesta opozicije".

On je kazao da ne znaju zašto danas nije dozvoljeno da se održi sjednica, da li je u pitanju strah, ili nešto drugo.

"Tu sam, Vlada je tu, ispoštovali smo poslovničku dužnost. Razumijemo sve, ovo je jedan legitiman vid protesta".

Premijer Spajić je više puta odgađao suočavanje sa poslanicima, iznoseći razna opravdanja za odlaganje, što je opozicija ocijenila nekorektnim i potcjenjivanjem građana i Skupštine koja je izabrala njegovu Vladu.

XS
SM
MD
LG