Dostupni linkovi

Nevladina grupa pozvala vlasti u Srbiji da osiguraju rad nezavisnih medija


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nevladina radna grupa za borbu protiv SLAPP tužbi optužila je vlast u Srbiji za obračun sa nezavisnim medijima i novinarima.

"Zahtevamo da vlasti prestanu sa zloupotrebom pravosudnog sistema i da osiguraju rad nezavisnih medija bez straha od represije", saopštila je nevladina organizacija Građanske inicijative, koja je deo radne grupe.

U saopštenju je navedeno da je Apelacioni sud u Beogradu ovog meseca potvrdio dve presude na štetu redakcije istraživačkog portala KRIK, a prema kojima taj portal treba da isplati skoro milion dinara (8,5 hiljada evra) na ime odštete i troškova suđenja.

"Plašimo se da je vlast odlučila da na legalan način ućutka profesionalne novinare i da je ovo samo početak", navodi se.

Grupa je pozvala Vladu Srbije na primenu preporuka Evropske komisije o zaštiti novinara i branilaca ljudskih prava.

Evropski Savet i Evropski parlament postigli su novembra 2023. dogovor o zakonu na nivou EU koji bi zaštitio novinare i zaštitnike ljudskih prava od podnošenja neosnovanih tužbi i zloupotrebe sudskih postupaka.

SLAPP tužbe obično podnose moćni pojedinci, lobističke grupe, korporacije ili državni organi, a njihova svrha je da cenzurišu, zastraše i ućutkaju kritičare, opterećujući ih troškovima pravne odbrane, sve dok ne odustanu od kritike ili protivljenja.

Tipične mete su novinari i branitelji ljudskih prava, ali targetirane mogu biti i druge osobe uključene u javni rad i život, kao što su istraživači ili akademici.

XS
SM
MD
LG