Dostupni linkovi

Nizozemski premijer jedini kandidat za generalnog sekretara NATO-a


Nizozemski premijer Mark Rutte i rumunjski predsjednik Klaus Werner Iohannis tokom posjeta NATO borbenoj grupi stacioniranoj u Cincu, Rumunija, 12. 10. 2022.
Nizozemski premijer Mark Rutte i rumunjski predsjednik Klaus Werner Iohannis tokom posjeta NATO borbenoj grupi stacioniranoj u Cincu, Rumunija, 12. 10. 2022.

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis rekao je da povlači svoju kandidaturu da zamijeni odlazećeg generalnog sekretara Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jensa Stoltenberga.

Rumunjska je istovremeno podržala kandidaturu nizozemskog premijera Marka Ruttea, kojeg podupire ostala 31 članica saveza.

Iohannisova odluka objavljena je nakon sastanka rumunjskog Vrhovnog obrambenog vijeća (CSAT) 20. juna na kojem je također odlučeno da će opskrbiti Ukrajinu prijeko potrebnim protuzračnim obrambenim sistemom Patriot.

"Tokom sastanka CSAT-a, predsjednik Rumunjske rekao je da je obavijestio NATO saveznike krajem prošle sedmice o povlačenju svoje kandidature za mjesto generalnog sekretara NATO-a", navodi se u saopćenju CSAT-a.

Iohannis je potom "upitao članove CSAT-a o njihovom stavu o Rutteovoj kandidaturi...i oni su izjavili da su za to da Rumunjska pruži podršku kandidaturi nizozemskog premijera", stoji u saopćenju.

Mađarska i Slovačka su 18. juna objavile svoju potporu Rutteu, čime je Rumunjska ostala jedina članica saveza koja još nije podržala dugogodišnjeg nizozemskog premijera za tu poziciju.

Iohannis, bivši učitelj fizike koji će u decembru završiti svoj drugi i posljednji petogodišnji predsjednički mandat, u proljeće je najavio da će se kandidirati za mjesto u NATO-u koje će postati upražnjeno 1. oktobra.

Kako bi podržao svoju kandidaturu, Iohannis je u članku u Politicu u martu ustvrdio da je savezu potrebna promjena i istočnoeuropska perspektiva dok traje ruska invazija na Ukrajinu.

"NATO-u je potrebna obnova, s jakim, utjecajnim predstavništvom iz ove regije, koje zadovoljava potrebe zemalja članica", naveo je.

Rumunjska je također nakon dugog razmatranja pristala donirati Ukrajini jedan od svojih sistema Patriot, koja se svakodnevno suočava s napadima projektila i bespilotnih letjelica na svoje gradove i civilnu infrastrukturu.

"Uzimajući u obzir značajno pogoršanje sigurnosne situacije u Ukrajini kao posljedicu masivnih i stalnih napada Rusije na njezine civile i njezinu infrastrukturu, posebice energetsku infrastrukturu... članovi CSAT-a, u bliskoj suradnji s rumunjskim saveznicima, odlučili su Ukrajini donirati jedan sistem Patriot", stoji u saopćenju.

Rumunjska je do sada dobila četiri od sedam sistema Patriot, naručenih iz Sjedinjenih Država za ukupnu cijenu od četiri milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG