Dostupni linkovi

Kipar zbunjen prijetnjama libanskog Hezbollaha


Nikos Christodoulides, predsjednik Kipra (foto arhiv)
Nikos Christodoulides, predsjednik Kipra (foto arhiv)

Kipar je u četvrtak sa nevjericom reagovao na upozorenja libanskog Hezbolaha da bi ostrvo moglo da bude uvučeno u sukob ukoliko napetosti sa Izraelom prerastu u pravi rat.

Kipar, država članica Evropske unije najbliža Bliskom istoku, bila je zatečena komentarima šefa Hezbolaha Sayyeda Hassana Nasrallaha u srijedu da bi ostrvo moglo biti meta ukoliko dopusti Izraelu da koristi vojne objekte na Kipru u slučaju napada na Liban, prenosi Reuters.

"Republika Kipar ni na koji način nije uključena u ratni sukob", odgovorio je predsjednik države Nikos Christodoulides, opisujući Nasrallahove komentare kao "neugodne".

Portparol EU takođe se izjasnio o prijetnji rekavši da su "svake prijetnje državi članici prijetnje Evropskoj uniji".

Čini se da libanska vlada pokušava da obuzda moguće posljedice Nasrallahovih komentara.

Privremeni libanski premijer Najib Mikati kontaktirao je Christodoulidesa u četvrtak kako bi mu zahvalio na njegovom odmjerenom diplomatskom odgovoru, nazivajući Christodoulidesa "dragim prijateljem", rekao je kiparski izvor.

Ministar inostranih poslova Abdallah Bou Habib takođe je razgovarao sa svojim kiparskim kolegom Constantinosom Kombosom kako bi istaknuo "kontinuirano oslanjanje" Libana na ulogu koju je Kipar odigrao u regionalnoj stabilnosti, navela je njegova kancelarija.

Libanski diplomatski izvor rekao je Reutersu da su njih dvojica razgovarali "kako bi razjasnili stvari", ali nisu elaborirali kako su se zvaničnici Libana konkretno pozabavili Nasrallahovim prijetnjama.

Zvaničnici u Nikoziji jasno su dali do znanja da ne žele dalje da raspravljaju o ovom pitanju.

Grčka, članica NATO-a i ključni saveznik, rekla je da Kipar i njegov narod imaju njegovu nepokolebljivu podršku.

"Prijetnja korištenjem nasilja je grubo kršenje Povelje Ujedinjenih nacija", objavila je na platformi X.

Kipar se uvijek smatrao iznad bliskoistočne politike i nudio je utočište desecima hiljada Libanaca koji su bježali od građanskog rata 1970-ih i 80-ih.

Lobirao je svoje partnere u EU da Libanu ponude finansijsku pomoć, a nedavno je uspostavio i pomorski koridor za slanje humanitarne pomoći Palestincima u Gazi kojima prijeti glad.

Istovremeno, to se događa i u kontekstu poboljšanih veza Kipra sa Izraelom i vidljivijeg angažmana britanskih suverenih baza na ostrvu u vojnim operacijama u Siriji i odnedavno u Jemenu.

Poznato je i da izraelske vazdušne snage provode vježbe u vazdušnom prostoru Kipra, a posljednjih godina su dvije zemlje provele zajedničke vojne vježbe, podsjeća Reuters.

XS
SM
MD
LG