Dostupni linkovi

Kina upozorila na mogućnost 'trgovinskog rata' sa EU zbog sukoba oko električnih vozila


Električna vozila kineske kompanije BYD čekaju na utovar u luci Sudžou, 11. septembar 2023.
Električna vozila kineske kompanije BYD čekaju na utovar u luci Sudžou, 11. septembar 2023.

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je 21. juna da bi Evropska unija mogla izazvati 'trgovinski rat' ako nastavi da eskalira tenzije, optužujući blok za nelojalnu igru tokom osmomesečne istrage o subvencijama kineskih električnih vozila.

Evropska komisija je prošle nedelje predložila carine do 38 odsto na uvoz električnih vozila iz Kine uprkos protivljenju Pekinga.

"Evropa nastavlja eskalaciju trgovinskih sukoba i može dovesti do rgovinskog rata", navodi se u saopštenju portparola kineskog ministarstva trgovine.

"Potpuna odgovornost leži na strani Evrope".

Električni automobili su najnovija tačka žarišta u širem trgovinskom sporu oko, kako navodi Brisel, kineske nepravedne državne podrške izvozu zelene tehnologije koji takođe uključuje solarne panele, baterije i turbine na vetar.

Uvoz električnih vozila kineske proizvodnje u Evropsku uniju naglo je porastao poslednjih godina. Oni, međutim, uključuju vozila zapadnih brendova koji imaju fabrike automobila u Kini, uključujući Teslu i BM".

Zvaničnici EU se međutim žale da kineski proizvođači automobila kao što su BYD i SAIC povećavaju tržišni udeo i podrivaju cene evropskih brendova automobila zahvaljujući ogromnim subvencijama Pekinga.

Komisija je navela da bi ti nemeti za kompaniju BYD iznosili 17,4 odsto, za kompaniju Geely 20 odsto i za SAIC 38,1 odsto.

Druge kompanije koje sarađuju u istrazi suočile bi se sa tarifom od 21 odsto, a kompanije koje ne sarađuju sa 38,1 odsto.

Saopštenje kineskog ministarstva trgovine objavljeno je sat vremena pre dolaska nemačkog ministra privrede Roberta Habecka u Peking.

Habek je po dolasku izjavio da nemačka strategija o Kini mora da bude ažurirana kako bi uključila dugoročni plan i uzela u obzir pristup Evrope.

Nemački ministar se odmah po dolasku u Peking sastao sa ambasadorima EU.

Uprkos izazovima, pozvao je na evropski pristup koji je, kako je rekao, potreban u kompleksnom svetu.

"Evropa je važna i moramo stati zajedno", zaključio je Habeck.

Nemački proizvođači automobila bili bi najviše pogođeni eventualnim kontramerama Kine, pošto je gotovo trećina njihovih prodaja prošle godine potekla iz ove 18,6 biliona dolara teške ekonomije.

XS
SM
MD
LG