Dostupni linkovi

Očekuje se nastavak rada pristaništa za isporuku pomoći Pojasu Gaze


Kamion prevozi humanitarnu pomoć kroz privremenu američku luku u Gazi. 19. maja 2024.
Kamion prevozi humanitarnu pomoć kroz privremenu američku luku u Gazi. 19. maja 2024.

Očekuje se da će privremeno američko vojno pristanište u Gazi nastaviti s radom 20. juna kako bi se omogućila isporuka prijeko potrebne humanitarne pomoći Palestincima, izjavila su dva američka zvaničnika.

Zvaničnici, koji su razgovarali s Reutersom pod uslovom da ostanu anonimni, rekli su da se pristanište u srijedu ponovo povezalo s obalom Gaze, nakon što je prošlog petka bilo privremeno prekinuto zbog loših uslova na moru.

Pomoć Gazi počela je pristizati kroz privremeno pristanište koju su izgradile SAD 17. maja, a Ujedinjene nacije su saopštile da je 137 kamiona pomoći, ili oko 900 metričkih tona, prevezeno kroz pristanište.

Ali tada su loši uslovi na moru oštetili pristanište i šteta je sanirana. Osim atmosferskih uslova, sigurnosni problemi su također ograničili broj dana u kojima je ovo pristanište bilo operativna.

Američki predsjednik Joe Biden je u martu najavio uspostavljanje ovog privremenog pristaništa, kako bi se olakšala dostava humanitarne pomoći, jer je Gaza, u kojoj živi 2,3 miliona ljudi, suočena sa glađu, a rat između Izraela i Hamasa-palestinska grupa koju su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom- se nastavlja.

Američka vojska procijenila je da će za upravljanje pristaništem u prvih 90 dana biti potrebno 200 miliona dolara, a u njenom radu biće uključeno 1.000 vojnika. Međutim, nejasno je koliko dugo će američka vojna luka biti operativna.

Ranije ove sedmice, glasnogovornik američkog ratnog zrakoplovstva, general-major Patrick Ryder odbio je reći da li će vojska u potpunosti zaustaviti operacije u pristaništu. On je rekao da je do sada to pristanište omogućilo isporuku 3.500 metričkih tona pomoći u Gazu.

Rat u Pojasu Gaze počeo je kada su militanti Hamasa izveli napad bez presedana na Izrael 7. oktobra, u kojem je poginulo oko 1.194 ljudi, uglavnom civila, prema izraelskim zvaničnim podacima. Hamas je odveo oko 250 talaca u Gazu. Oko polovine ih je oslobođeno tokom kratkog primirja u novembru. Od 130 i dalje zatočenih za 85 se vjeruje da su živi.

Rat je izazvao humanitarnu krizu, a više od 37.000 ljudi je ubijeno u palestinskoj enklavi, prema podacima Ministarstva zdravlja pod kontrolom Hamasa.

XS
SM
MD
LG