Dostupni linkovi

EU novim sankcijama gađa ruski plinski sektor


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za medije u Briselu 17. 4.2024.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za medije u Briselu 17. 4.2024.

Države Europske unije potpisale su 20. juna novi paket sankcija protiv Rusije koji po prvi put cilja na njezin unosan sektor ukapljenog prirodnog plina (LNG), rekli su dužnosnici.

Nove mjere, koje bi se trebale službeno usvojiti u ponedjeljak, usmjerene su na daljnje gušenje ratnih napora ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine, piše AFP.

"Ovaj težak paket dodatno će uskratiti Rusiji pristup ključnim tehnologijama", napisala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na X.

"Rusiju će lišiti daljnjih prihoda od energije i uhvatiti se u koštac s Putinovom flotom u sjeni i bankovnom mrežom u sjeni u inozemstvu", navela je Von der Layen.

Diplomati su rekli da najnovije sankcije, koje su 14. runda koju je EU nametnula Moskvi od početka pune invazije 2022. godine, uključuju zabranu prekrcaja ruskog LNG-a preko Europe.

Oni ne uključuju zabranu kupnje ruskog LNG-a od strane zemalja EU-a.

Europske luke su važne za Rusiju budući da kontinent nudi ključnu rutu za izvoz LNG-a iz zaleđenih arktičkih luka na azijska tržišta u zimskim mjesecima.

Luke u Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj glavne su točke za isporuke LNG-a s ruskog sibirskog poluotoka Jamal.

Belgijska luka Zeebrugge i francuska luka Montoir posebno su važna čvorišta za ponovni izvoz u zemlje poput Kine, Tajvana ili Turske.

U paket su također uključene mjere čiji je cilj otežati Rusiji korištenje "flote u sjeni", plovila nejasnog podrijetla kako bi zaobišla sankcije EU-a na rusku sirovu naftu.

EU osim toga pogađa moskovski SPFS bankovni sustav za razmjenu poruka, koji Rusija koristi kako bi pokušala ublažiti utjecaj što ju je Zapad odsjekao od globalnog sustava financijskog prijenosa SWIFT.

Dogovor o najnovijem paketu sankcija kočila je Njemačka jer je tražila ublažavanje obveza tvrtki iz EU-a kako bi se spriječio ponovni izvoz njihovih sankcioniranih proizvoda u Rusiju preko trećih zemalja.

EU nastoji obuzdati protok robe koja se može koristiti na bojnom polju, poput mikročipova, kroz zemlje uključujući bivše sovjetske države koje su susjedne Rusiji, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate.

Diplomati su rekli da je još nekoliko kineskih tvrtki optuženih za pomaganje ruskoj vojsci također dodano na crnu listu koja sprječava tvrtke iz EU da trguju s njima.

Ograničenja su također postavljena političkim strankama, think tankovima i medijskim pružateljima usluga koji primaju novac od Rusije, kako bi se pokušalo obuzdati navodno miješanje Moskve, piše AFP.

XS
SM
MD
LG