Dostupni linkovi

Eksplozija na Cetinju posljedica organizovanog kriminala


Dvoje poginulih u eksploziji na Cetinju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Dvije osobe su poginule, a tri su povrijeđene 20. juna na Cetinju kada je aktivirana eksplozivna naprava, saopštila je Uprava policije.

Direktor crnogorske policije Aleksandar Radović potvrdio je da su stradali, Petar Kaluđerović i Dragan Roganovi, članovi organizovanih kriminalnih grupa.

Njegov pomoćnik Lazar Šćepanović kazao je novinarima da su izvršioci napada pratili navike stradalih, te da su znali da koriste blindirane automobile.

"Oni su na jednom stablu na visini od sedam metara fiksirali improvizovanu eksplozivnu napravu... koja je sa određene udaljenosti aktivirana daljinskim upravljačem u pravcu četiri lica koja su ulazila u Sportski centar."

Eksplozija je odjeknula nakon devet sati ispred ulaza u Sportski centar, koji se nalazi u blizini osnovne škole i autobuske stanice. Od siline eksplozije popucala su stakla na zgradi.

Cetinje, mjesto eksplozije, 20. jun 2024. Pored automobila se vidi prekriveno tijelo nastradalog.
Cetinje, mjesto eksplozije, 20. jun 2024. Pored automobila se vidi prekriveno tijelo nastradalog.

Kaluđerović je stradao na licu mjesta, dok je Roganović preminuo u cetinjskoj bolnici.

Povrijeđeni su Tanasije Taso Jovanović i Mihajlo Borozan, ali i slučajna prolaznica Desanka Vujović.

Svi troje povrijeđenih su prebačeni u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) u Podgorici, udaljenom 30 kilometara od Cetinja.

Kako je saopšteno iz KCCG, van su životne opasnosti.

Obavještajni podaci ukazivali da bi do ovoga moglo doći

Govoreći o napadu, Šćepanović je dodao da se sumnja da je riječ o odmazdi suprotstavljene kriminalne grupe.

On je pojasnio je na Cetinju posljednjih godinu "na osnovu obavještajnih podatak došlo do usložnjavanja situacije".

Aleksandar Radović, v.d. direktor Uprave policije Crne Gore
Aleksandar Radović, v.d. direktor Uprave policije Crne Gore

A da je obračun kriminalnih grupa u toku rekao je direktor crnogorske policije Aleksandar Radović:

"Imali smo obavještajne podatke da može doći do ovoga. Nažalost, ostvarilo se".

On je poručio da borba protiv kriminala nije i neće biti laka, ali da će država pobijediti a ne kriminal.

A državna tužiteljka Danka Ivanović Đerić kazala je da su izuzeti brojni tragovi, te da su na mjestu napada uviđaj vršili policijski službenici, forenzičari i vještak za eksplozive.

Uviđaj su izvršili policijski službenici, forenzičari i vještak za eksplozive
Uviđaj su izvršili policijski službenici, forenzičari i vještak za eksplozive

Ko su ubijeni i povrijeđeni

Ubijeni dvadesetogodišnji Petar Kaluđerović je u aprilu ove godine uhapšen sa još tri osobe, od kojih je jedna danas ranjeni Mihajlo Borozan, zbog krivičnog djela nezakonito držanje oružja i eksplozivnih naprava. Tada im je sudija za istragu odredio pritvor.

Povodom hapšenja tada je iz Uprave policije saopšteno da su njihovi službenici na Cetinju pretresli više objekata "koje koriste članovi organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih lica, i sa njima povezanih lica".

Drugi ubijeni Dragan Roganović je ranjen decembra 2017. na Cetinju, kada je na njega pucano dok je izlazio iz automobila. Roganović je bio tjelohranitelj Gorana Radomana, koji je februara 2015. ubijen u Beogradu.

Radoman je jedna od prvih žrtava u ratu "kavačkog" i "škaljarskog" klana.

Ova dva kotorska kriminalna klana, koja godinama djeluju u Crnoj Gori, u ratu su od 2014. kada je u Valensiji nestalo oko 250 kilograma kokaina. Rat za prevlast, u Crnoj Gori, zemljama regiona i Evropi, do sada odnio preko 60 života.

Ranjeni Tanasije -Taso Jovanović se 2015. sumnjičio za pokušaj ubistva Neđeljka Perovića na Cetinju.Tri godine kasnije ga je ranio, kao i lice koje je bilo sa njim.

Jovanović se nagodio sa Višim državnim tužilaštvom, priznao da je pucao i prihvatio kaznu od četiri godine i osam mjeseci zatvora. Viši sud je maja 2019. prihvatio ovaj sporazum.

Ukupan broj ubistava u mafijaškim obračunima u Srbiji i Crnoj Gori od 2012, godine bilo je 193, pokazuju podaci Crne knjige, zajedničkog projekta istraživačke mreže KRIK i Radija Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG