Dostupni linkovi

Ekološka udruženja ispred Ustavnog suda u Beogradu zbog projekta 'Jadar'


Ekološki katanac na Ustavnom sudu Srbije zbog projekta 'Jadar'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

U danu kada je više ekoloških organizacija protestovalo ispred zgrade Ustavnog suda Srbije u Beogradu protiveći se iskopavanju litijuma, taj sud doneo je odluku kojom je utvrdio da Uredba Vlade o poništavanju projekta "Jadar" o iskopavanju litijuma "nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom".

Ekološki aktivisti protestovali su ispred Ustavnog suda upravo povodom navoda da bi ta institucija 11. jula trebalo da donese odluku o ustavnosti odluke Vlade Srbije o ukidanju Prostornog plana za realizaciju projekta "Jadar" u zapadnoj Srbiji.

Kako su ocenili ekološki aktivisti, reč je o još jednom pokušaju da se plan države i multinacionalne kompanije Rio Tinto o eksploataciji litijuma vrati u Srbiju.

Tvrdnju da je inicijativa pred Ustavnim sudom izneo je direktor kampanje Pokreta "Kreni-Promeni" Savo Manojlović. Rekao je da je inicijativu pred sudom podnela kompanija "Rio Tinto", čiji projekat je Vlada stopirala pre dve godine nakon masovnih protesta.

'Rio Tinto': Iskoristili smo raspoloživa pravna sredstva

Iz kompanije "Rio Tinto" za Radio Slobodna Evropa (RSE) su saopštili da ne komentarišu sudske postupke koji su u toku, ali da su iskoristili raspoloživa pravna sredstva u skladu sa propisima Srbije.

Takođe su napisali da nemaju nikakvih saznanja, niti su informisani o odlukama Ustavnog suda Srbije kojima se menja status projekta "Jadar", ali da poštuju pravo građana na miran protest.

"Protiv projekta 'Jadar' vodi se intenzivna kampanja širenja dezinformacija i razumemo da su kao rezultat takve kampanje ljudi zabirnuti i stoga podržavamo javni dijalog na osnovu činjenica, pre svega među stručnjacima", napisali su iz kompanije "Rio Tinto" u odgovoru za RSE.

Dodali su zato objavili nacrte Studija uticaja na životnu sredinu, "u kojima su domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat 'Jadar' može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Aktivisiti, međutim, u to ne veruju.

Protest ispred Ustavnog suda u Beogradu, 11. jul 2024.
Protest ispred Ustavnog suda u Beogradu, 11. jul 2024.

'Rio Tinto' neće kopati, saopšteno na protestu

Više stotina okupljenih u Beogradu u četvrtak je skandiralo "Rio Tinto neće kopati" i blokiralo saobraćaj u Bulevaru kralja Aleksandra.

Na kraju protesta su stavljeni katanci na ulazna vrata Ustavnog suda.

Protestu su priključili se opozicioni političari Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka i Zoran Lutovac i Srđan Milivojević iz Demokratske stranke.

Protest ispred Ustavnog suda u Beogradu, 11. jul 2024.
Protest ispred Ustavnog suda u Beogradu, 11. jul 2024.

Pre više od dve godine Vlada Srbije, na čijem čelu je tad bila Ana Brnabić, stopirala je projekat nakon masovnih protesta i poništila dozvole australijskom rudarskom gigantu "Rio Tintu".

Brnabić je, ipak, 22. juna 2024. izjavila da bi bilo "nenormalno" kada bi se Srbija odrekla iskopavanja litijuma i da država ima oštre i visoke standarde zaštite životne sredine.

Ponovo aktuelan litijum u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Multinacionalna kompanija "Rio Tinto" nameravala je da otvori rudnik litijuma u dolini reke Jadar u zapadnoj Srbiji.

Tamo je ova kompanija 2004. otkrila rudu "jadarit" – kombinaciju litijuma i bora, a rezerve ovog metala na svetskom tržištu u Srbiji su procenjene na preko 158 miliona tona.

Ekološke organizacije organizovale su protest protiv rudarenja litijuma 28. juna u Loznici, u zapadnoj Srbiji.

Na tom skupu zatražile su usvajanje zakona kojim bi se zabranila geološka istraživanja i eksploatacija litijuma i bora na zapadu zemlje gde je nalazište rude "jadarit". U suprotnom, poručili su, blokiraće železnice širom Srbije.

Ekološki aktivisti od Vlade Srbije traže zakon o zabrani rudarenja litijuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Kompanija "Rio Tinto" se na svetskom tržištu tokom svoje duge istorije suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu ili krši ljudska prava.

Jedan od najpoznatijih primera je slučaj na Papui Novoj Gvineji, kada je stanovništvo počelo pobunu zbog pritisaka vlade da se nastavi rad u rudniku zlata i bakra. Pobuna je prerasla u građanski rat za nezavisnost ostrva Bugenvil, koji se vodio od 1988. do 1997. godine.

Maja 2020. godine, svetske agencije prenele su i vest da je kompanija "Rio Tinto" uništila dva aboridžinska svetilišta u Zapadnoj Australiji, u regionu Pilbara. Incident se dogodio tokom istraživanja gvozdene rude u klisuri Jukan, a uništeno je arheološko nalazište staro 46.000 godina.

XS
SM
MD
LG