Dostupni linkovi

Ustavni sud ukinuo odluku Vlade Srbije o zaustavljanju projekta Jadar, za aktiviste odluka 'očekivana'


Ekološki aktivisti ispred zgrade Ustavnog suda Srbije u Beogradu, 11. jul 2024.
Ekološki aktivisti ispred zgrade Ustavnog suda Srbije u Beogradu, 11. jul 2024.

Ustavni sud Srbije poništio je odluku Vlade Srbije o zaustavljanju projekta "Jadar", eksploatacije rude litijuma na zapadu Srbije.

Odluka je doneta na sednici u Beogradu, u sredu, 11. jula. Sud navodi da Vladina odluka od pre četiri godine "nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom".

Pre više od dve godine Vlada Srbije, na čijem čelu je tad bila Ana Brnabić, stopirala je projekat nakon masovnih protesta i poništila dozvole australijskom rudarskom gigantu "Rio Tintu".

Brnabić je, ipak, 22. juna 2024. izjavila da bi bilo "nenormalno" kada bi se Srbija odrekla iskopavanja litijuma i da država ima oštre i visoke standarde zaštite životne sredine.

Sada je Ustavni sud odluku Vlade o poništenju projekta proglasio neustavnom. Sud je u saopštenju naveo da se donetom odlukom "ne oživljava" prethodno doneta Uredba Vlade o utvrđivanju prostornog plana.

"Pri čemu se ne zadire ni u ustavnu nadležnost, odnosno pravo i dužnost Vlade da utvrđuje i vodi politiku i da, u skladu sa Ustavom i zakonom, odluči o daljoj realizaciji konkretnog projekta", dodaje se u saopštenju Ustavnog suda Srbije.

Za aktiviste odluka suda 'očekivana'

Zlatko Kokanović iz udruženja "Ne damo Jadar" izjavio je da je odluka Ustavnog suda "uglavnom očekivana", a da će se ekološki aktivisti i građani sada boriti za donošenje zakona o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploataciju litijuma i bora u Srbiji.

"Sad se moramo usredsrediti na akcije koje ćemo preduzeti posle 10. avgusta, ukoliko se vlast ogluši o naš zahtev", rekao je Kokanović.

Na protestu u Loznici 28. juna, ekolozi su poručili da će blokirati železničke pruge i puteve ukoliko zakon o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma u Srbiji ne bude usvojen do 10. avgusta.

Protest ekoloških udruženja ispred zgrade suda

Ispred zgrade Ustavnog suda u Beogradu više ekoloških organizacija održalo je protest 11. jula povodom navoda da bi ta institucija trebalo da donese ocenu ustavnosti odluke Vlade Srbije o ukidanju Prostornog plana za realizaciju projekta "Jadar" u zapadnoj Srbiji.

Ekološki aktivisti su ocenili da je reč o još jednom pokušaju da se plan države i multinacionalne kompanije "Rio Tinto" o eksploataciji litijuma vrati u Srbiju.

Ekološki katanac na Ustavnom sudu Srbije zbog projekta 'Jadar'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Iz kompanije "Rio Tinto" za Radio Slobodna Evropa su saopštili da ne komentarišu sudske postupke koji su u toku, ali da su iskoristili raspoloživa pravna sredstva u skladu sa propisima Srbije.

Kompanija "Rio Tinto" nameravala je da otvori rudnik litijuma u dolini reke Jadar u zapadnoj Srbiji. Tamo je ova kompanija 2004. otkrila rudu "jadarit" – kombinaciju litijuma i bora, a rezerve ovog metala na svetskom tržištu u Srbiji su procenjene na preko 158 miliona tona. Kompanija "Rio Tinto" se na svetskom tržištu tokom svoje duge istorije suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu ili krši ljudska prava.

Ponovo aktuelan litijum u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00
XS
SM
MD
LG