Dostupni linkovi

Usvojen IBAR, Crna Gora u novoj fazi EU pregovora


Crnogorski premijer Milojko Spajić i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji u Briselu, 26. juna
Crnogorski premijer Milojko Spajić i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji u Briselu, 26. juna

Na Međuvladinoj konferenciji Evropske unije (EU) i Crne Gore, koja je održana 26. juna u Briselu, usvojen je Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava (IBAR), čime su odmrznuti pregovori o EU članstvu te države.

Crna Gora, koja je već 12 godina u pregovaračkom procesu za ulazak u evropski blok, usvajanjem IBAR-a je izašla iz višegodišnjeg zastoja u pregovorima.

Uz IBAR, crnogorskoj Vladi u Briselu predstavljena su i završna mjerila za zatvaranje poglavlja koja bi vodila kraju pregovaračkog procesa za ulazak u EU.

Belgijska ministarka vanjskih poslova Hađa Labib (Hadja Lahbib) je rekla da je tokom nedavne posjete Podgorici vidjela odlučnost crnogorskih građana i vlasti za ubrzanje integracija.

EU kako je dodala, očekuje da Crna Gora nastavi jačanje nezavisnosti sudstva, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je rekao da je današnja Međuvladina konferencija pokazatelj da je EU spremna za dalje proširenje.

On je rekao da je proces pristupanja zasnovan na zaslugama dodajući da je potrebna kontinuirana politička volja da se nastavi evropski put Crne Gore.

Kazao je i da Mađarska, koja preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, ima ambiciozan plan kada je riječ o procesu proširenja.

"Očekujem da će Crna Gora u narednih šest mjeseci moći da zatvori veliki broj poglavlja", kazao je.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da je Crna Gora čekala "punih 11 godina" da ostvari ovaj rezultat.

"Od juna 2017. godine prošlo je sedam godina da nismo vidjeli ni centimetar progresa. Naš put je bio defacto zaustavljen", dodao je.

Najavio je da će narednih 18 do 24 mjeseci biti u znaku tehničkog napretka.

"To je jako težak, sizifovski posao. Nadamo se da će parlament nastaviti da ima razumijevanja i da nas gura prema istom cilju", rekao je Spajić.

Zaključio je da danas dobre vijesti nije dobila samo Crna Gora, već cijeli Zapadni Balkan.

Crna Gora se, pored Srbije, smatra liderom u pristupnom procesu.

Budući da pregovori o članstvu sa Srbijom ostaju zamrznuti jer ta država nije uvela sankcije Rusiji, Crna Gora se smatra najnaprednijom u procesu pristupanja EU.

Održavanju međuvladine konferencije, prethodila je procjena Evropske komisije (EK) koja je konstatovala da je Crna Gora, ispunila privremene standarde, postigla dobar rezultat na nivou usklađenosti i napredovala u primjeni pravnih tekovina i standarda EU u poglavljima 23 i 24.

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i temeljna prava, dok su poglavljem 24 obuhvaćena pravda, sloboda i bezbjednost.

Ta dva poglavlja prva se otvaraju u pregovorima o članstvu a posljednja zatvaraju.

Napredak u poglavljima 23 i 24 je neophodan je da bi se otvorilo bilo koje poglavlje, a mogući zastoj može da izazove blokadu u pregovorima ili čak nazadovanje u procesu.

Nakon potvrde IBAR-a, evropske diplomate očekuju da Crna Gora, u drugoj polovini godine, napreduje u zatvaranju novih poglavlja, što će zavisiti od toga koliko će vlasti raditi na ispunjavanju uslova.

Crna Gora je 2008. aplicirala za status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Dobila ga je 2010. a pristupni pregovori su počeli 2012. godine.

U pristupnim pregovorima otvorila je sva poglavlja a privremeno zatvorila samo tri.

Očekuje se da će tokom međuvladine konferencije 26. juna, biti identifikovana poglavlja koja mogu biti privremeno ili potpuno zatvorena.

XS
SM
MD
LG