Dostupni linkovi

Netačno da iz Evrope dolaze zahtjevi za gašenjem OHR-a, navodi visoki predstavnik Šmit


Visoki predstavnik Kristijan Šmit na konferenciji za medije u Sarajevu, 20. 6. 2024.
Visoki predstavnik Kristijan Šmit na konferenciji za medije u Sarajevu, 20. 6. 2024.

Nema pregovora u Evropskoj uniji (EU) niti zahtjeva iz Evrope za gašenjem Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, rekao je 20. juna visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) na konferenciji za medije u Sarajevu.

Na pitanje novinara da li postoje takvi zahtjevi i iz kojih zemalja dolaze, Šmit je odgovorio da je svjestan da su mediji pisali da Francuska traži zatvaranje OHR-a, ali da to nije tačno.

"Bio sam i lično nedavno u Parizu u uredu za inostrane odnose, sa drugim evropskim zemljama. Činjenica da sam bio tamo pozvan, kao i ostali, je znak da takvih diskusija nema. Jedina diskusija, koju imamo je kako da svi skupa ubrzamo napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evrpskoj uniji (EU)", rekao je Šmit.

Dodao je da je planirano da se sljedeća faza razgovora održi u Berlinu i da bude utemeljena upravo na dokumentu koji izrađuje OHR, naveo je.

"Sve zemlje članice Vijeća za provedbu mira (PIC) su izrazile punu podršku radu OHR-a", zaključio je Šmit na kraju, objasnivši da OHR ostaje u BiH u istom kapacitetu.

PIC je međunarodno tijelo koje daje političke smjernice Uredu visokog predstavnika (OHR) u BiH. Upravni odbor PIC-a čine ambasadori zapadnih zemalja, Organizacije islamske konferencije, a ranije i Rusije koja više ne učestvuje u radu.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je ranije izvjestila o sastanku, koji je krajem maja održan u Parizu, na kome se navodno razgovaralo o budućnosti OHR-a u Bosni i Hercegovini, njegovoj transformaciji, te smanjenju ovlasti šefa ove kancelarije, Kristijana Šmita.

Naime, prisustvo međunarodnog supervizora sa širokim političkim i zakonodavnim ovlastima je nespojivo sa prijemom Bosne i Hercegovine kao punopravne članice u EU.

Francusko ministarstvo inostranih poslova je predstavilo i takozvani non-paper, u kojem stoji da treba doći do smanjenja ovlasti OHR-a, te ograničiti takozvane Bonske ovlasti samo na "funkcionalnost institucija" Bosne i Hercegovine, uz koordinaciju s Delegacijom EU u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG