Dostupni linkovi

Predsednica Skupštine Srbije sa nemačkim privrednicima o litijumu


Predsednica Skupštine Srbije sastala se 3. jula sa nemačkim privrednicima u Berlinu.
Predsednica Skupštine Srbije sastala se 3. jula sa nemačkim privrednicima u Berlinu.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sastala se 3. jula, u okviru zvanične posete Berlinu, sa nemačkim privrednicima, a jedna od tema je bila i litijum.

Brnabić je predstavila ekonomske pokazatelje Srbije i saradnju sa nemačkim kompanijama i dodala da će od Nemaca želeti da čuje i kako napreduju njihova dva velika projekta koja se tiču eksploatacije litijuma - Vulkan i Zinvald, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

"Mi imamo, kao i Nemačka, rezerve litijuma. Nemačka je mnogo pametnija od Srbije i Nemačka će biti zemlja koja će proizvoditi litijum", rekla je Brnabić.

Istakla je da "želi da vidi od Nemaca kako su oni to uradili u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine", piše u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 24. juna na konferenciji za novinare da u narednom periodu u Srbiji mora da se otvori dijalog o eksploataciji litijuma, kako na nivou parlamenta, tako i na ekspertskom nivou.

Pre više od dve godine Vlada Srbije, na čijem čelu je tad bila Ana Brnabić, stopirala je, nakon masovnih protesta, projekat i poništila dozvole kompaniji Rio Tinto, australijskom rudarskom gigantu.

Brnabić je, ipak, 22. juna izjavila da bi bilo "nenormalno" kada bi se Srbija odrekla iskopavanja litijuma i da država ima oštre i visoke standarde zaštite životne sredine.

Multinacionalna kompanija "Rio Tinto" nameravala je da otvori rudnik litijuma u dolini reke Jadar u zapadnoj Srbiji.

Tamo je ova kompanija 2004. otkrila rudu "jadarit" – kombinaciju litijuma i bora, a rezerve ovog metala na svetskom tržištu u Srbiji su procenjene na preko 158 miliona tona.

Ekološke organizacije organizovale su protest protiv rudarenja litijuma 28. juna u Loznici, u zapadnoj Srbiji.

Na tom skupu zatražile su usvajanje zakona kojim bi se zabranila geološka istraživanja i eksploatacija litijuma i bora na zapadu zemlje gde je nalazište rude "jadarit". U suprotnom, poručili su, blokiraće železnice širom Srbije.

Ponovo aktuelan litijum u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00
XS
SM
MD
LG