Dostupni linkovi

Aktivisti predali Vladi Srbije zahtev za zakonsku zabranu rudarenja litijuma


Protest protiv rudnika litijuma u Loznici na zapadu Srbije, 28. jun 2024.
Protest protiv rudnika litijuma u Loznici na zapadu Srbije, 28. jun 2024.

Predstavnici Udruženja građana "Ne damo Jadar" predali su 1. jula Vladi Srbije zahtev kojim se traži zakonska zabrana geoloških istraživanja i ekspolatacije litijuma i bora u Srbiji.

Predstavnik tog udruženja Zlatko Kokanović rekao je da će, ukoliko taj zahtev ne bude ispunjen u roku od 40 dana, odnosno do 10. avgusta, radikalizovati proteste.

To, kako je naveo, znači da će biti blokirane železnice, odnosno "vitalne tačke" preko kojih se prevoze rude iz drugih rudnika u Srbiji.

Kokanović je za agenciju Beta rekao Vlada Srbije može da zabrani istraživanje rudarenja litijuma i na osnovu Narodne inicijative sa više od 38.000 potpisa građana koja je u maju 2022. predata Skupštini Srbije.

Ta inicijativa nikada nije ušla u skupštinsku proceduru.

Ekološki aktivisti od Vlade Srbije traže zakon o zabrani rudarenja litijuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Zahtevu za zakonsku zabranu rudarenja litijuma prethodio je protest ekoloških organizacija 28. juna u Loznici na zapadu Srbije gde međunarodna kompanija Rio Tinto planira izgradnju rudnika.

Protest je organizovan nakon novih najava vlasti u Srbiji da će odobriti iskopavanje rude, ključne za proizvodnju baterija za električna vozila, uprkos ranijim porukama da se od projekta odustalo.

Vlada Srbije je 2022. godine, posle masovnih ekoloških protesta, saopštila da obustavlja projekat Rio Tinta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u junu 2024. nagovestio mogućnost nastavka projekta, navodeći da do konačne odluke o dozvoli rudarenja, predstoji politički i ekspertski dijalog i da ona neće biti doneta na brzinu.

Rezerve rude "jadarit" u Srbiji su procenjene na preko 158 miliona tona.

Dok vlade i kompanije širom sveta iskopavanja pravdaju unapređenjem obnovljivih izvora energije, ekološke organizacije navode da bi zagadilo rečni sliv, zemljište i ostavilo nesagledive negativne posledice po životnu sredinu.

Ponovo aktuelan litijum u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

XS
SM
MD
LG